O dronă ucraineană s-a prăbușit în capitala Croației. Specialiştii au găsit în ea „urme ale unei bombe sovietice”

Ana Anitoiu, Ioana Bucur 13.03.2022, 14:53
O dronă ucraineană s-a prăbușit în capitala Croației. Specialiştii au găsit în ea „urme ale unei bombe sovietice”

O dronă ucraineană de recunoaștere s-ar fi prăbușit în Zagreb, în noaptea de miercuri spre joi, după ce ar fi suferit defecțiuni. Între granița Ucrainei și capitala Croației, în linie dreaptă, este o distanță de peste 1.000 de kilometri. Vineri, MApN a făcut o serie de precizări despre „aeronava fără pilot” care a survolat și România.

Pentru ce este folosită drona ce s-ar fi prăbușit în Zagreb

Update duminică, 13 martie, ora 14:50. Ministrul Apărării din Croația a declarat că s-au găsit urme ale unei bombe sovietice în aeronavă fără pilot prăbușită la Zagreb. Acum, va trebui să se stabilească dacă bomba a explodat în aer și această dronă a căzut în urma exploziei sau dacă bomba a explodat în momentul în care aeronava s-a prăbușit.

Perimetrul de aproximativ 500 de metri rămâne în continuare sub supravegherea specialiștilor pentru continuarea excavărilor.

Update vineri, 11 martie, ora 20:35. Vineri, MApN a transmis, printr-un comunicat de presă, că sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi noapte un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă). Potrivit documentului, drona a survolat România mai puțin de trei minute.

Venind dinspre Ucraina, aeronava a intrat în spațiul aerian românesc în jurul orei 23:26, îndreptându-se către Ungaria, precizează MApN.

„Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a mai transmis ministerul.

Știre inițială

S-a auzit o explozie puternică în Zagreb, în noaptea de miercuri spre joi, după care a fost găsit un crater mare plin cu ceea ce păreau a fi rămășițe dintr-un avion. Unii au spus că s-a prăbușit o aeronavă, iar alții au crezut că a fost vorba despre un proiectil. De fapt, liniștea nopții ar fi fost deranjată de o dronă Tu-141.

Dronele Tu-141 datează din era sovietică. Ucraina le-a modernizat și le-a făcut mai eficiente în urma anexării peninsulei Crimeea din anul 2014. Părând mai mult o rachetă de croazieră decât o dronă tradițională, aceasta este lansată cu o rachetă. Apoi, parcurge o traiectorie prestabilită la viteză transonică. Colectează diverse date, după care este recuperată cu ajutorul unei parașute. Apoi, poate fi resetată și refolosită.

Pentru ce mai poate fi folosită drona ce s-ar fi prăbușit în Zagreb

Predecesorul acestei drone este Tu-123, ce a zburat pentru prima dată în anul 1960. A fost folosită în premieră de Uniunea Sovietică la finalul anilor 1970. Cu ajutorul ei, pot fi îndeplinite misiuni pe care altfel le-ar fi făcut aeronave de recunoaștere cu echipaj uman, cu riscul ca oamenii să-și piardă viața.

Ucraina a folosit în război, recent, acest tip de dronă și drept țintă. Dispozitivul poate fi folosit ca momeală în timpul războiului. Însă, se pare că acest exemplar s-a îndreptat într-o direcție total greșită pentru o astfel de misiune.

La fel de posibil este ca Rusia să fi început să folosească astfel de drone drept momeală, într-o încercare de a da peste cap apărarea aeriană a Ucrainei. Însă, nu există dovezi în acest sens, potrivit thedrive.com.

Drona prăbușită se afla prea departe de granița cu Rusia pentru a ajunge în Zagreb. Însă, ar fi putut ajunge în capitala Croației dacă ar fi fost lansată de pe teritoriul Belarusului.

Între timp, un înalt responsabil din cadrul Ministerului american al Apărării a declarat, joi, că Rusia începe atacul în masă în Ucraina. Soldații președintelui rus Vladimir Putin ar fi început să facă eforturi pentru a încercui orașe precum Harkov, Mariupol și Cernigău, în afară de capitala Kiev.

Înaltul responsabil din cadrul Ministerului Apărării din Statele Unite ale Americii a adăugat că este greu de estimat cât va rezita Ucraina în război până când militarii lui Vladimir Putin vor pătrunde în Kiev.

Urmăriți Impact.ro și pe