Ce ar vota Maia Sandu la un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România. Declarația care nu i-a picat bine lui Putin

Cristian Cojocaru 23.11.2020, 18:12
Ce ar vota Maia Sandu la un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România. Declarația care nu i-a picat bine lui Putin

Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, și-a afirmat poziția față de un potențial referendum pentru Unirea Republicii Moldova cu România. Maia Sandu are o părere diferită față de Igor Dodon, fostul său adversar, privind această posibilitate.

Ce ar vota Maia Sandu la un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, dupa șase ani în politică reușește să devină prima femeie președinte în Republicii Moldova, asta într-o societate în care patriarhatul este favorizat. Datorită discursului anti-corupție, aceasta a reușit să câștige foarte mult simpatizanți atât în țară dar și peste hotare. Acest lucru a propulsat-o în fruntea țării, câștigând alegerile.

Drumul până aici nu a fost unul ușor, mai ales că adversarul său, Igor Dodon, a lansat o serie de atacuri de-a lungul campaniei electorale. Aceste atacuri au fost lansate cu scopul de a-i periclita succesul în alegeri, invocând faptul că este necăsătorită și că nu are copii. Acesta nu a fost singurul lucru venit din partea lui Dodon, fiind de părere că, până adversarii săi ”nu o primesc înapoi în bot, nu înțeleg”. Igor Dodon nu este nici un simpatizant al unei potențiale uniri a Republicii Moldova cu România.

”Iată de ce trebuie modificată Constituția, pentru a interzice unirea. Acum, în Constituție scrie că Moldova poate fi lichidată. Această prevedere trebuie exclusă. În 2021, eu voi iniția această modificare a Legii Supreme. Trebuie să interzicem partidele care pledează deschis pentru lichidarea Republicii Moldova. De aceea, acest pericol există”, potrivit digi24.ro

Maia Sandu nu numai că nu împărtășește aceeași opinie cu Dodon, dar este și o simpatizantă a ideii unui referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Dacă ar avea loc un referendum pentru unire, personal aş vota «Da»”, a declarat Maia Sandu

Vladimir Putin împotriva Maiei Sandu
Vladimir Putin reacționează la discursul Maiei Sandu

Vladimir Putin împotriva Maiei Sandu

Proaspăt aleasa moldovenilor, se confruntă cu o altă problemă. Dezacordul Kremlinului cu privire la discursul acesteia, în care menționează că soluționarea conflictului din Transnistria include și evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Reacția la această afirmație nu a întârziat să apară din partea lui Vladimir Putin. Mai mult, Rusia a cerut o implicare a celor de la Washington în discursul Maiei, transmițând că retragerea trupelor nu va fi acceptată niciodată.

„Maia Sandu dorește ca trupele pacificatoare ruse să se retragă (n.r. din regiunea transnistreană) și în același timp respinge din start scenariul federalizării, cu ajutorul căruia poate fi asigurat un echilibru al intereselor și pacea pe termen lung. Ce li se oferă rezidenților din regiunea transnistreană în schimb? De fapt, o revenire la situația din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care s-a soldat cu moartea a mii de oameni, a precizat Elena Panina, membră a Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat. 

Panina a mai adăugat că, această perspectivă este în faza de dezghețare a conflictului și urmează a intra in faza fierbinte, indifernet că perspectiva Maiei Sandu este un pașnică.

Urmăriți Impact.ro și pe