Moneda unei țări din Europa s-a prăbușit după conflictul cu SUA și Franța. ”Noi nu suntem un stat tribal”

Ana Anitoiu 26.10.2020, 17:02
Moneda unei țări din Europa s-a prăbușit după conflictul cu SUA și Franța. ”Noi nu suntem un stat tribal”

Moneda unei țări din Europa s-a prăbușit după conflictul acesteia cu SUA și Franța. Totul vine pe fondul unei economii ce a fost deja afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Depreciere record pentru moneda unei țări din Europa

Mai exact, moneda Turciei s-a depreciat la un nivel record. Aceasta a ajuns să fie tranzacționată pentru prima dată la opt lire faţă de dolar.

Moneda Turciei se tranzacţiona, luni dimineaţa, la 8,0515 lire/USD, după ce vineri ajunsese să se tranzacţioneze la 7,9650 lire/USD. Lira a atins un nivel minim record şi faţă de euro. Concret, a ajuns să se tranzacționeze la 9,50 lire față de euro.

Indicele Bist 100 al Bursei din Istanbul înregistra luni un declin de 2%. Piețele financiare sunt sub presiune, în această țară. De la începutul anului, pierderea pentru lira turcească este de 26%.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Conflictul Turciei cu SUA și Franța, în detrimentul economiei turcești

Deteriorarea relațiilor pe care Turcia le are cu SUA și Franța vin peste îngrijorările referitoare la modul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan gestionează economia ce este afectată deja de pandemia de coronavirus. În ultimii ani, el a obţinut un control fără precedent asupra instituţiilor ţării, printre care și Banca Centrală a Turciei (CBRT).

Nu mai târziu de duminică, președintele Erdogan a sfidat ameninţările făcute de SUA referitoare la posibile sancţiuni împotriva Turciei, după cumpărarea și testarea sistemelor antiaeriene ruseşti S-400.

”Oricare ar fi sancţiunile voastre, nu întârziaţi să le aplicaţi! Voi ne spuneţi să expediem înapoi (rachetele) S-400. Dar noi nu suntem un stat tribal, suntem Turcia”, a spus Erdogan.

După recentele teste cu rachete S-400 ce au fost făcute de armata turcă, SUA au avertizat că relaţiile lor Turcia, aliat oficial în cadrul NATO, s-ar putea degrada. Washingtonul a transmis că sunt posibile și sancţiuni.

Totodată, Recep Tayyip Erdogan a criticat atitudinea președintelui francez Emmanuel Macron faţă de musulmani. Va chiar i-a pus la îndoială ”sănătatea mintală” şi a cerut ”boicotarea produselor franceze în ţările musulmane”.

Investitorii au fost dezamăgiți de Banca Centrală a Turciei, săptămâna trecută, deoarece aceasta nu a majorat rata dobânzii până la 12%. Conform analiștilor, decizia ar fi ajutat la aprecierea lirei turceşti şi la redresarea încrederii investitorilor. Însă, CBRT a menţinut rata dobânzii la valoarea de 10,25%.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a prognozat că economia Turciei se va contracta cu 3,9% în 2020. Însă, aceasta ar urma să înregistreze o creştere de 5,4% în anul 2021, sprijinită de revenirea investiţiilor şi turismului, precum şi de stimularea exporturilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...