Rusia fierbe după ce Maia Sandu a câștigat alegerile la Chișinău. Cum ar putea porni războiul

Mihai Roșoiu 18.11.2020, 20:43
Rusia fierbe după ce Maia Sandu a câștigat alegerile la Chișinău. Cum ar putea porni războiul

Nici nu a apucat să se bucure bine de succesul repurtat în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, că încep să apară problemele pentru Maia Sandu. Așa cum era de așteptat, primele reacții negative la adresa noului lider de la Chișinău vin dinspre Moscova. Rusia fierbe după ce Maia Sandu a câștigat alegerile, iar prima voce care se face auzită este cea a lui Vladimir Jirinovski. Excentricul politician rus a declanșat un prim atac la adresa președintelui Moldovei.

Rusia fierbe după ce Maia Sandu a câștigat alegerile la Chișinău. Cum ar putea porni războiul

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova, iar noua postură îi aduce primele probleme. Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski a vorbit despre un posibil război în zona Transnistriei. În opinia politicianului ex-sovietic, Maia Sandu ar putea declanșa un conflict armat pentru alipirea Transnistriei la Republica Moldova.

„Iată în Moldova acum vine un preşedinte nou. Ei vor încerca pe cale militară să ocupe Transnistria. Sarcina noastră este s-o apărăm şi imediat să recunoaştem independenţa. Ei (cetăţenii din Transnistria) vor în componenţa Rusiei”, a spus Vladimir Jirinovski pentru televiziunea sa de partid.

Fără să aibă vreun suport pentru afirmațiile grave pe care le-a făcut, Jirinovski a transmis un mesaj către puterea de la Kremlin. Omul politic consideră că Rusia este datoare să apere Transnistria în eventualitatea izbucnirii unui război în zonă.

Vladimir Jirinovski crede ca va izbucni un conflict in Transnistria
Vladimir Jirinovski crede ca va izbucni un conflict in Transnistria

De asemenea, Vladimir Jirinovski s-a arătat îngrijorat de faptul că în Republica Moldova numărul politicienilor pro-Rusia s-a împuținat simțitor. Ipotezele alarmiste lansate de Jirinovski în spațiul public contravin în totalitate afirmațiilor făcute de Maia Sandu într-un recent interviu acordat televiziunii britanice BBC. Președintele ales al Republicii Moldova a subliniat că problemele din zona Transnistria nu vor fi rezolvate sub nicio formă pe cale militară.

Maia Sandu a dezvăluit că singura soluție pentru rezolvarea situației din zona Transnistria este cea diplomatică și nici nu poate fi luată în calcul opțiunea militară.

Rusia fierbe după ce Maia Sandu a câștigat alegerile la Chișinău. Maia Sandu are 48 de ani și este necăsătorită. Născută în 1972, în Risipeni, aceasta declară drumul de la Banca Mondială la Ministerul Educației, iar acum în fruntea țării, nu a fost unul deloc ușor. Maia Sandu a absolvit Academia de Studii Economice, a lucrat pe maimulte posturi în Ministerul Economiei, iar apoi a primit funcția de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale din Washington DC. Aceasta a obținut in 2010 un master la Harvard, în administrație publică. A renunțat la toate aceste pentru a se întoarce în Chișinău, ca Ministru al Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe