EXCLUSIV

Ce ar putea aduce nou ziua de naștere a lui Vladimir Putin asupra evoluției conflictului dintre Rusia și Ucraina. „Țarul” aniversează 70 de ani. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 04.10.2022, 19:45

Apropiata zi de naștere a lui Vladimir Putin nu va avea niciun fel de efecte asupra actualei desfășurări a ostilităților dintre Ucraina și Rusia sau asupra moralului efectivelor trupelor rusești implicate în așa numita operațiune militară specială din zonă.

„Vladimir Putin e o persoană foarte precaută. În general! Iar în contextul actual e și mai precaut. Așa că nu mă aștept să facă mare caz de acest eveniment din viața sa personală, chiar dacă împlinește 70 de ani, dat fiind actualul context, unul care nu-i este deloc favorabil”, a precizat pentru impact.ro, Cosmin Popa, cunoscut specialist român, specializat pe studiul istoriei Rusiei.

Potrivit istoricului român, actualul lider de la Moscova caută „cu disperare” o soluție onorantă de a ieși din conflictul din Ucraina. „După părerea mea, este evident faptul că liderii ruși caută cu disperare o soluție onorantă de a ieși din acest război.

„Rusia nu poate exercita un control administrativ”

Putin a încercat asta și cu organizarea acelor referendumuri din zonele ocupate din Ucraina, în urma cărora să declare obținerea unei victorii, fie ea și parțială. Din păcate pentru el, actuala evoluție a situației de pe front nu-i permite așa ceva!”, indică Cosmin Popa.

El adaugă că atâta timp cât există o ofensivă ucraineană în sudul țării, cu rezultate favorabile, așa cum este cazul celei în desfășurare din zona Lugansk, „Rusia nu poate exercita un control administrativ, fiindcă ofensiva militară ucraineană nu-i oferă răgazul necesar”, sună sentința istoricului român.

Cosmin Popa
Cosmin Popa

Cosmin Popa, despre eventualitatea unui atac rusesc cu armă nucleară

Pe de altă parte, Cosmin Popa nu pare să creadă foarte tare în eventualitatea potrivit căreia liderii militari de la Moscova s-ar pregăti să arunce în război arme din arsenalul nuclear, fie ele și de tip strategic, cu rază limitată de acțiune.

„E extrem de delicată chestiunea asta, fiindcă nu se pune doar problema utilizării acestui tip de arme, ci și modalitatea de a te raporta la ceea ce se întîmplă după folosirea acestora.

Fiindcă efectele unui asemenea tip de armamemt ar afecta în egală măsură nu doar partea ucraineană, ci și armata rusă. O bombă de acest tip are efecte inclusiv asupra rezervelor de apă și de alimente din zonă.

Toate acestea ar trebui ulterior decontaminate. Or, se pune întrebarea în ce măsură Rusia are personalul necesar și echipamentele militare prin care să facă față unor provocări suplimentare, după lansarea unei eventuale bombe atomice. Iar în plus, la toate acestea, se adaugă  reacția populației civile.

Până acum propaganda moscovită a spus că a făcut toate acestea din simplul motiv de a proteja populația de anumite lucruri. Dacă ar folosi o asemenea armă teribilă, toată motivația ar cădea, pur și simplu!”, adaugă același Cosmin Popa.

Ca o imagine de ansamblu, Cosmin Popa susține că ipoteza nucleară nu trebuie total exclusă, fiindcă din partea lui Putin te poți aștepta oricând la surprize, dar ar paria mai degrabă pe un joc de așteptare din partea liderului moscovit.

„Mai degrabă cred că Putin va juca în continuare cartea efectului psihologic și politic, atât prin încercarea de a mobiliza un număr cât mai mare de noi soldați ruși, dar și prin încercarea de a provoca apariția unor eventuale fisuri în deciziile comune ale aliaților occidentali și nord-americani referitoare la războiul din Ucraina, fisuri care s-ar putea naște în urma blocadei energetice la adresa europenilor care se tot încearcă de ceva vreme, prin întreruperea aprovizionării cu gaz rusesc, în condițiile în care sezonul rece e tot mai aproape”, conchide Cosmin Popa.

Vladimir Putin va împlini vineri, 7 octombrie, 70 de ani. El conduce destinele Rusiei din 31 decembrie 1999, atunci când, în urma demisiei lui Boris Elțîn, a devenit președinte interimar.

Urmăriți Impact.ro și pe