Răspunsul Occidentului în cazul unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina. 5 scenarii luate în considerare de experți

Andrei Dumitrescu 04.10.2022, 16:12
Răspunsul Occidentului în cazul unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina. 5 scenarii luate în considerare de experți

Îngrijorările privind un eventual atac nuclear din partea Rusiei în Ucraina cresc pe zi ce trece, deși experții internaționali au dat asigurări că în prezent nu există nicio dovadă a faptul că președintele rus Vladimir Putin ar lua în calcul o asemenea ipoteză.

Vineri, în cadrul unei ceremonii în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, Putin a declarat că Rusia va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra aceste zone, adăugând că SUA au „creat un precedent” pentru atacuri nucleare prin bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din al Doilea Război Mondial.

Pentru moment, analiștii sugerează cu prudență că riscul ca Putin să folosească cel mai mare arsenal nuclear din lume pare încă scăzut. CIA spune că nu a văzut semne ale unui atac nuclear rusesc iminent.

Casa Albă a avertizat în legătură cu „consecințele catastrofale pentru Rusia” dacă Putin va recurge la arme nucleare.

„Nu vedem nicio dovadă practică astăzi în comunitatea de informații americană că se apropie de o utilizare reală, că există o amenințare iminentă de a folosi arme nucleare tactice”, a declarat directorul CIA, William Burns, pentru CBS News. „Ceea ce trebuie să facem este să o luăm foarte în serios, să urmărim semnele unor pregătiri reale”, a mai spus el.

1. Represalii nucleare

În cazul unui atac nuclear, Occidentul ar putea răspunde cu o ripostă nucleară completă prin lansarea unei arme nucleare proprii în Rusia.

Însă experții au subliniat că acest scenariu este puțin probabil, deoarece ar duce la escaladarea conflictului într-un teribil război nuclear total între Occident și Rusia.

Expertul american în securitate națională Jeffrey Edmonds a declarat:

„Lovirea unei ținte din Rusia cu o armă nucleară, indiferent de randament, schimbă fundamental conflictul.Folosirea unei arme nucleare împotriva Rusiei transformă imediat conflictul într-un război Rusia versus Statele Unite și NATO, care a sărit peste toate opțiunile convenționale de gestionare a escaladării.

Este puțin probabil ca lovirea unor ținte din interiorul Rusiei cu arme nucleare să fie privită de președintele SUA ca o opțiune viabilă.”

2. Anihilarea armatei rusești

O altă opțiune a Occidentului este să elimine armata lui Putin.

Fostul director al CIA și general de armată în retragere David Petraeus a declarat că SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina dacă Putin lansează o bombă nucleară.

El a declarat pentru ABC News: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”.

Deși Ucraina nu este încă membră a NATO, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi în regulă dacă Rusia folosește arme nucleare, a declarat Petraeus.

Petraeus a admis că probabilitatea ca radiațiile să ajungă în țările NATO ar putea fi luată ca un atac asupra unui membru NATO.

„Poate că se poate face acest lucru. Celălalt caz este că acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns”, a spus el.

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican din Comisia pentru relații externe a Senatului, a declarat că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție unde intră provizii în Ucraina.

Iar NATO va trebui să răspundă la acest lucru, a spus el.

El a declarat pentru CNN: „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și scopul acestuia”.

3. Scufundarea flotei din Marea Neagră

Pentru a se asigura că forțele lui Putin se luptă pe uscat și pe apă, Petraeus a spus că SUA și aliații săi vor scufunda și flota sa din Marea Neagră dacă acesta lansează o bombă nucleară.

Flota cu baza în Crimeea a fost considerată centrală pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, deoarece asigură principala rută de aprovizionare pentru forțele rusești din sudul Ucrainei.

Distrugerea flotei ar îngreuna deplasarea pe mare a trupelor și echipamentelor, iar distrugerea forței navale ar însemna să distrugă și regimentul de aviație al Flotei Mării Negre.

Motivul pentru care singura fabrică de tancuri din Rusia a oprit producția. Apar probleme pentru armata rusă

Flota Mării Negre este mult mai mare decât marina ucraineană și reprezintă o sursă de mândrie națională.

Dar a fost lovită de atacuri ucrainene cu rachete și drone în ultimele șapte luni.

În aprilie, Ucraina a lovit cu rachete Neptune nava sa de război principală, Moskva, care a luat foc și s-a scufundat.

4. Eliminarea unităților rusești responsabile

NATO ar putea alege, de asemenea, să riposteze cu o lovitură convențională țintită împotriva unei nave a marinei rusești sau cu o campanie țintită împotriva Forțelor Aeriene ale Moscovei.

Mary Glantz, de la Institutul pentru Pace al Statelor Unite, a declarat că Occidentul ar putea, de asemenea, să elimine unitățile rusești responsabile de utilizarea armelor nucleare.

Glantz a avertizat: „Aceasta ar arăta lumii că Statele Unite sunt serioase în ceea ce privește apărarea statelor care renunță la dezvoltarea și utilizarea armelor nucleare”.

De asemenea, SUA a poziționat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii în țările NATO și le-ar putea folosi pentru a răspunde împotriva forțelor rusești.

5. Intensificarea sancțiunilor

Occidentul a aplicat deja o serie de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina.

Iar sancțiunile ar putea fi intensificate în cazul unui atac nuclear pentru a lovi puternic economia rusă.

Chiar săptămâna trecută, Marea Britanie și America au răspuns imediat la mișcarea lui Putin de a anexa regiunile din Ucraina cu un val de noi sancțiuni.

Dar Glantz a spus: „Acest răspuns nu este semnificativ diferit de activitățile actuale și nu ar evidenția la fel de notabil diferența dintre agresiunea convențională și cea nucleară a Rusiei.

Nu este sigur că potențialele puteri nucleare care observă răspunsul la atacul Rusiei ar considera acest lucru o apărare suficientă a unei puteri nenucleare”.

Cea mai mare putere nucleară din lume

Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume în funcție de numărul de focoase nucleare: are 5.977 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite au 5.428, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists).

Aceste cifre includ focoasele stocate și cele retrase, dar atât Moscova, cât și Washingtonul au suficientă putere de foc pentru a distruge lumea de mai multe ori.

Rusia are 1.458 de focoase nucleare strategice desfășurate – sau pregătite să tragă -, iar Statele Unite au 1.389 de focoase desfășurate, potrivit celor mai recente date declarate public. Aceste focoase se află pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere strategice.

În ceea ce privește armele nucleare tactice, Rusia are un număr de aproximativ 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite. Aproximativ jumătate din cele 200 de arme nucleare tactice americane sunt desfășurate în baze din Europa.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...