Ce amenzi riscă cei care încalcă regulile de circulație cu trotinetele electrice. Un nou proiect aflat în dezbatere publică prevede schimbări radicale

Ana Anitoiu 02.09.2022, 21:00
Ce amenzi riscă cei care încalcă regulile de circulație cu trotinetele electrice. Un nou proiect aflat în dezbatere publică prevede schimbări radicale

Un nou proiect aflat în dezbatere publică prevede schimbări radicale în privința regulilor de circulație cu trotinetele electrice. Acestea nu pot fi folosite de copiii mai mici de 14 ani, iar amenzile pentru cei care nu respectă întregul regulament sunt considerabile.

Reguli pentru folosirea trotinetelor electrice

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice, publicat recent de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), se află în procedură de transparență decizională până la data de 22 septembrie. Cetățenii pot transmite sugestii și opinii cu privire la acesta.

Deocamdată, proiectul prevede, printre altele, că este obligatoriu ca operatorii sa deţină autorizaţie ce se eliberează în urma cererii depuse în acest sens de către operator la Direcţia Transporturi din cadrul PMB.

Printre obligaţiile prevăzute de proiect pentru circulația cu trotinetele electrice se mai numără: cască de protecţie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă; vârsta minimă a utilizatorilor de 14 ani; utilizarea pistelor pentru biciclete, acolo unde acestea există.

În zonele în care nu există piste, circulația trotinetelor electrice este permisă doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 de kilometri la oră.

Ce amenzi risca cei care incalca regulile de circulatie cu trotinetele electrice
Trotinete electrice Foto: Inquam_ Photos/ Octav Ganea

Ce amenzi riscă cei care încalcă regulile referitoare la trotinetele electrice

Conform proiectului de act normativ, se sancționează cu amendă de la 200 la 400 de lei: staționarea trotinetelor electrice în locurile interzise și neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar.

Totodată, proiectul de act normativ prevede sancționarea cu amenzi de la 1.000 la 2.500 lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Direcției Transporturi din PMB. În acest caz, se dispune și ridicarea acestora de pe domeniul public de către Primăria Capitalei, prin Poliția Locală a Municipiului București sau Poliția Locală a Sectorului 1-6.

Aceleași amenzi pot fi date, conform proiectului, pentru amplasarea pe domeniul public de către operatorii de fl0te de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete față de cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse. Și în acest caz, se dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public de către Primăria Capitalei, prin Poliția Locală a Municipiului București/Poliția Locala a sectorului 1-6.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...