Cum încalcă legea toţi conducătorii de trotinete şi biciclete în România. E strict interzis, dar nimeni nu ţine cont. Amenzile sunt mari

Ana Anitoiu 20.07.2022, 19:49
Cum încalcă legea toţi conducătorii de trotinete şi biciclete în România. E strict interzis, dar nimeni nu ţine cont. Amenzile sunt mari

Autoritățile au atras atenția asupra modurilor în care toți conducătorii de trotinete şi biciclete încalcă legea în România. Deși este strict interzis, nimeni nu ține cont. Amenzile ce pot fi date de polițiști pentru aceste nereguli sunt considerabile.

Greșelile pe care le fac conducătorii de trotinete şi biciclete în România

Polițiștii au făcut recent controale în aproape toată țara pentru a vedea dacă cei care merg cu bicicleta sau trotinetă electrică respectă regulile stabilite. În urma verificărilor au fost amendate peste 1.000 de persoane.

Trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă. În cazul în care acestea nu există, ele se pot folosi numai pe drumurile din localități, în contextul în care Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Prin urmare, ele nu pot fi folosite pe trotuare.

În plus, trotinetele electrice se pot folosi doar în linie dreaptă pe drumurile publice, iar schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna.

Cum incalca legea toti conducatorii de trotinete si biciclete in Romania
Trotinete electrice. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O altă regulă referitoare la trotinetele electrice și la biciclete este că acestea pot fi conduse pe drumuri publice doar de persoane care au cel puțin 14 ani. Tinerii care n-au împlinit încă vârsta de 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. Transportul pasagerilor este interzis, în cazul trotinetelor.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă regulile

Persoanele care nu respectă regulile referitoare la circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice poate aduce o amendă din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă, adică în valoare de 580 sau 725 de lei.

Însă, în unele cazuri, persoanele care se deplasează cu bicicleta sau cu trotineta electrică pot primi amenzi mai mari, situate între 870 și 1.160 de lei. Aceste sancțiuni se aplică, de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind circulația pe autostrăzi sau a celor referitoare la dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte.

La fel ca bicicletele și mopedele, trotinetele electrice trebuie să fie echipate astfel încât circulația pe timpul nopții să fie condiționată de existența mijloacelor de iluminare și dispozitivelor reflectorizant-fluorescente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...