Ce amendă riști, în 2022, dacă nu porți centură de siguranță. Codul rutier arată clar

Ioana Bucur 19.04.2022, 20:45
Ce amendă riști, în 2022, dacă nu porți centură de siguranță. Codul rutier arată clar

Cu toate că de multe ori poate face diferența dintre viață și moarte, siguranță sau răni grave, centura de siguranță este ignorată de foarte mulți români, fie că sunt șoferi sau pasageri. Nepăsarea le poate aduce sancțiuni celor prinși „în fapt”, în condițiile în care purtarea ei este prevăzută în articolul 97 din Codul Rutier. Ce amendă pot da oamenii legii în aceste cazuri.

Nepurtarea centurii de siguranță, în Codul Rutier

Crezând că este mai mult o recomandare decât o obligație, în momentul în care urcă în mașină, foarte mulți români uită sau aleg să nu poarte centura de siguranță, în ciuda faptului că aceasta poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unui accident rutier grav.

Obligație purtării centurii de siguranță este descrisă în articolul 97 din Codul Rutier:

Art. 97. (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

Există și unele excepții:

  •  conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Ce amenda risti, in 2022, daca nu porti centura de siguranta. Codul rutier arata clar

Ce amendă se poate lua

Nepurtare centurii de siguranță în timpul mersului este o contravenție, fiind inclusă în clasa I a sancțiunilor prevăzute în Codul Rutier, adică o penalizare cu două sau trei puncte-amendă. Decizia finală, spune legea, aparține agentului constatator, respectiv poliţistului care a identificat contravenţia.

Codul Rutier prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, însă Guvernul României a decis, prin OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, să îngheţe punctul de amendă la nivelul de 145 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie în România are o valoare de 2.550 de lei, astfel că, fără îngheţarea decisă de Guvern, punctul de amendă ar fi valorat 255 de lei. După înghețare, valoarea amenzii este între 290 şi 435 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...