Se schimbă Codul Rutier. Ce trebuie să știe toți șoferii, decizia luată astăzi

Andra Daoud 13.04.2022, 17:08
Se schimbă Codul Rutier. Ce trebuie să știe toți șoferii, decizia luată astăzi

După modificările aduse Codului Rutier în luna februarie, Camera Deputaților a aprobat miercuri o nouă schimbare. De data aceasta are legătură cu limita de viteză pe anumite sectoare de drum, iar veștile sunt bune pentru șoferi. Camera Deputaților a fost for decizional, așa că legea urmează să fie promulgată și să intre în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial.

Se schimbă Codul Rutier

Codul Rutier se schimbă din nou. După seria de modificări care au avut loc în luna februarie, Camera Deputaților a adoptat încă o schimbare majoră care îi vizează pe șoferi. S-a modificat limita de viteză pe drumurile expres, după un proiect de lege inițiat de parlamentarii de la USR.

Astfel, dacă în prezent viteza maximă cu care șoferii pot circula pe drumurile expres fără a fi sancționați este de 100 km/h, deputații au votat pentru creșterea limitei la 120 km/h.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 283 de voturi pentru și o singură abținere, așa că legea va merge acum la promulgare, urmând să intre în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Se schimbă Codul Rutier. Ce trebuie să știe toți șoferii, decizia luată astăzi
S-a schimbat limita de viteză pe drumurile expres

Ce a declarat inițiatorul proiectului

Cătălin Drulă, cel care a inițiat proiectul de lege, a declarat că votul favorabil a venit exact la momentul potrivit, deoarece săptămâna viitoare urmează să fie dat în folosință un sector de 18 km de drum expres, lotul Craiova-Pitești, mai exact, ce reprezintă centura ocolitoare a orașului Balș.

Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș.

Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi.

Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, a declarat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR și inițiator al proiectului.

Proiectul votat miercuri de parlamentari mai aduce câteva modificări: este interzisă circulația pietonilor și a căruțelor pe drumurile expres. De asemenea, nu mai au voie pe aceste drumuri autovehiculele cu gabarit depășit fără a avea o autorizație specială, tractoarele, mopedele, trotinetele electrice și mașinile autopropulsate destinate lucrărilor agricole. Este interzisă și circulația vehiculelor care nu se pot deplasa cu viteze mai mari de 50 km/h.

Urmăriți Impact.ro și pe