Ce acte le trebuie șoferilor români, atunci când ies din țară. E important să aibă aceste documente în orginal, pe hârtie, la controlul rutier din străinătate

Stan Filon 12.09.2020, 12:48
Ce acte le trebuie șoferilor români, atunci când ies din țară. E important să aibă aceste documente în orginal, pe hârtie, la controlul rutier din străinătate

Șoferii care părăsesc țara în concediu sau la muncă, trebuie să știe exact de ce acte au nevoie pentru a nu avea probleme în țările prin care trec cu mașina. Așadar, ca să evitați amenzi substanțiale, trebuie să aveți documentele pe care le vom menționa în text.

Vezi și tu de ce acte au nevoie șoferii pentru a circula fără probleme în afara țării

Chiar dacă în România șoferii au scăpat de polia RCA fizică și o pot prezenta și în format electronic atunci când sunt trași pe dreaptra de polițiștii de la Rutieră, altfel stă treaba atunci când aceștia doresc să părăsească teritoriul României.  Așadar, toți șoferii trebuie să știe de ce acte au nevoie atunci când pleacă peste hotare.

La ieșirea din țară, Cartea verde trebuie să existe în format fizic în mașină, pentru a evita eventualele neplăceri în călătoria noastră în străinătate. Dacă vizităm țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, atunci trebuie cu siguranță să avem și polița RCA, în original, potrivit avocatnet.ro.

Vezi si tu de ce acte au nevoie soferii pentru a circula fara probleme in afara tarii
Vezi si tu de ce acte au nevoie soferii pentru a circula fara probleme in afara tarii

Cartea Verde trebuie să o aveți în original, tipărită pe hârtie

„Conform legislației europene în materie, fiecare stat membru al Spațiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circulă pe teritoriul său in condițiile prevăzute de legislația sa. Având în vedere acest aspect și ținând seama de faptul că prevederile legislațiilor din celelalte state membre în privința modalității în care se face dovada existenței asigurării pot fi diferite, este recomandat ca atunci când circulați cu autovehiculul într-un alt stat din Spațiul Economic European, sa aveti asupra dumneavoastra documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hartie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări.  

Atunci când circulați cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European (stat terț) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteți obligati să aveți asupra dumneavoastră documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veți încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat”, transmite Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) într-un comunicat recent.

Cartea Verde este, de fapt, albă

Poate nu știți, dar Cartea Verde și-a schimbat culoarea. Dacă opănă acum acestea erau tipărite pe hârtie verde, de la  1 august 2020 acestea se emit pe hârtie albă și sunt emise odată cu poliția RCA. Așadar, nu vă impacientați dacă nu găsiți o hârtie verde în documentele mașinii atunci când vreți să ieșiți din țară.

„Recomandăm deținătorilor de vehicule ca înainte de plecarea într-o călătorie în afara României să verifice perioada de valabilitate a asigurării Carte Verde pentru ca această perioadă să acopere toată durata deplasării și de asemenea să verifice ca polița să fie valabilă în toate țările traversate/vizitate, respectiv simbolurile acestor tări indicate pe poliță să nu fie barate”, atrage atenția BAAR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...