Autorizaţii modificări apartament. De ce acte ai nevoie dacă vrei să spargi prin casă

Daria Petrescu 01.07.2020, 19:42
Autorizaţii modificări apartament. De ce acte ai nevoie dacă vrei să spargi prin casă

Atunci când vreți să faceți o recompartimentare interioara, să demolați un perete, să măriți un gol de fereastra sau de ușa unui apartament,  aveți nevoie de autorizație de construcție pentru toate aceste modificări. Există și cazuri, când nu avem nevoie de acte. Astfel că, pentru a evita problemele, iată de ce acte aveți nevoie dacă vreți să spargeți prin casă.

Autorizaţii modificări apartament. Tot ce trebuie să știți

Chiar daca vă gândiți să faceți aceste modificări fară autorizație, trebuie să știți este posibil unul dintre pereții demolați fie structurali și astfel afectați structura de rezistența a blocului. De asemenea, daca veți dori vindeți ulterior apartamentul, veți avea nevoie de un nou cadastru cu situația existenta în apartament, iar acel cadastru putea fi realizat doar în baza unei autorizații de construcție.

Prevederile din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Potrivit avocatnet.ro, dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decât cu toate documentele necesare:

– proiect

– certificat de urbanism

-autorizație de construcție ș.a.m.d.

Modificări recente la Legea nr. 50/1991 fac din obținerea autorizației pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor o chestiune mai simplă, fiind necesare doar următoarele documente:

-memoriu de arhitectură;

-releveu;

-propunerea de compartimentare/desfiinţare, pentru lucările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora;

-avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcţiune.

Aveți grijă la rezistența blocului
Aveți grijă la rezistența blocului

Când (nu) ne trebuie autorizație de construcție

Se pot face fără autorizație, atâta timp cât nu vorbim de afectarea structurii de rezistență și/sau arhitectura clădirii, următoarele modificări:

-reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii;

-zugrăveli și vopsitorii interioare;

-reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.

Dărâmarea unor pereți nu se numără printre excepțiile din lista de mai sus. Este foarte posibil ca dărâmarea unui perete să afecteze structura de rezistență a blocului, așa cum punctează adesea specialiștii.  Iar această apreciere nu poate fi făcută de către un nespecialist

La capitolul sancțiuni, pentru lipsa autorizației de construire atunci când e obligatorie, Legea nr. 50/1991 prevede o amendă între 1.000 și 100.000 de lei. Oricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții și primirea amenzii este aproape garantată.