De la impunerea accesului în localuri pe baza noului document, angajații din domeniu au semnalat o problemă majoră. Cum a fost sancționată o femeie din Constanța care a folosit un certificat verde care nu-i aparținea.
Nu toți cei care aleg să nu se vaccineze sunt dispuși să renunțe la micile plăceri ale vieții, adică la ieșitul în oraș, la restaurant sau terasă, iar unii au descoperit o metodă inventivă, dar periculoasă, de a păcăli restricțiile.
A fost cazul unei femei din Constanța care a folosit un certificat verde care nu-i aparținea pentru a intra într-o cafenea din orașul de la malul mării. Ea a reușit să treacă de angajții localului, însă un control-surpriză făcut de oamenii legii a scos la iveală înșelăciunea.
După ce au verificat codul QR de pe documentul prezentat de femeie, polițiștii și-au dat seama că certificatul verde era emis, de fapt, pe numele unei alte persoane. Pe numele acesteia s-a deschis un dosar penal, oamenii legii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
Potrivit regulilor impuse de autorități, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, administratorii localurilor care nu respectă obligaţia de verificare a codul QR riscă sancţiuni contravenţionale prevăzute cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei. Sunt prevăzute și sancțiuni pentru clienții care nu pot prezenta documentul, acestea fiind cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.
Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la ordinul care reglementează portul măştii în spaţii deschise.
Astfel, în localitățile în care rata de infectare este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori, masca este obligatorie:
În cazul localităților în care incidența depășește pragul de 6 la mia de locuitori, masca trebuie să fie purtată, obligatoriu: