Ce a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19. Explicațiile lui Klaus Iohannis de Ziua Mondială a Sănătății

Ana Anitoiu 07.04.2021, 13:36
Ce a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19. Explicațiile lui Klaus Iohannis de Ziua Mondială a Sănătății

Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de Ziua Mondială a Sănătății, ce anume a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19. Într-un eveniment organizat la Cotroceni, șeful statului a precizat că există speranțe pentru intrarea într-o nouă normalitate, dar pentru acest lucru trebuie să fie depuse unele eforturi.

Klaus Iohannis, despre intrarea în normalitate

La evenimentul la care a participat și doctorul Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Klaus Iohannis a precizat că pandemia a izbucnit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate. Totuși, el a apreciat că instituțiile din România au demonstrat că au capacitatea să acționeze rapid și eficient pentru a limita răspândirea virusului. Șeful statului susține că revenirea la normalitate va fi posibilă cu depunerea unor eforturi comune.

“Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID. Imunizarea populației prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susținute pentru a ține virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală”, a declarat președintele, adăugând că redeschiderea ”sustenabilă și în condiții de siguranță a societăților și a economiilor” nu se poate face fără respectarea măsurilor de prevenţie.

Ce a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19. Explicatiile lui Klaus Iohannis de Ziua Mondiala a Sanatatii
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, despre ce a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19

Mai departe, Klaus Iohannis a explicat ce a favorizat extinderea pandemiei de Covid-19. Șeful statului a spus că răspândirea coronavirusului a fost facilitată de schimbările climatice și încălzirea globală, precum și de îmbătrânirea populației. Președintele a precizat că este nevoie de o schimbare de abordare atât în țară, cât și la nivel internațional, în contextul în care momentan, strategiile de combatere a pandemiilor se concentrează pe controlul bolilor abia după ce acestea apar.

”Aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului și 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni. Această migrație este facilitată de o relație nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale și distrugerea biodiversității, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore. Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor și alterează condițiile ecologice, astfel încât crește riscul bolilor transmise prin apă, insecte și animale”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis: ”România este expusă. Sunt necesare investiţii în servicii pentru grupurile vulnerabile”

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că și România este expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, cu temperaturi crescute, secetă și incendii cauzate de vreme. Șeful statului a precizat că îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de mari, iar schimbările climatice exacerbează mai ales bolile cardiovasculare și respiratorii de care suferă mulți cetățeni români. Președintele a subliniat de ce tipuri de investiții este nevoie.

”Efectele schimbărilor climatice sunt dramatice și au un efect direct asupra sănătății noastre. Nu avem niciun moment de pierdut în a acționa nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci și pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător. Această pandemie ne-a arătat cât de ridicate ajung să fie costurile umane și financiare dacă nu au fost făcute la timp și eficient investiții în servicii de prevenție pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit și în urma schimbărilor climatice”, a mai spus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI