EXCLUSIV

Ce a făcut Mihai Găinușă în timpul Revoluției. A povestit după 32 de ani. „Cât ghinion să ai?”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 11.12.2021, 14:00

Pe „Cârcotașul” Mihai Găinușă l-a prins Revoluția din 1989 într-o cazarmă din Ploiești. A trecut prin mari emoții în acel decembrie sângeros. Deși nu se pricepeau să tragă cu arma, soldații fuseseră dotați, ca la vreme de război, cu gloanțe adevărate. Mihai Găinușă ne-a povestit, cu umoru-i caracteristic, într-un interviu exclusiv pentru impact.ro, despre acea perioadă, despre glumele pe care și le făceau între ei: „Erau tare stupide!”

„Dacă izbucnea vreun război, eram pregătiți să fim carne de tun”

Acum 32 de ani, Mihai Găinușă stătea cu sufletul la gură, într-o unitate militară din Ploiești, în așteptarea războiului civil. Revoluția din 1989 i-a dat mari emoții, pe care le resimte și acum:

„În septembrie 1989 m-au încorporat la o unitate militară din Ploiești, iar, la nici trei luni, am intrat în alarmă de război. Mă și gândeam: „Cum naiba izbucnește războiul tocmai când sunt eu în armată, cât ghinion să am?”. Ne-au dat tot tuturor echipamentul de război, cu armament și cu gloanțe adevărate, deși fusesem doar o dată în poligon, la trageri. Aveam peste tot cartușe, până și sub saltea, prin buzunare. Nu s-a tras în oraș, noi eram în cazarmă, a fost liniște, Doamne ajută! Dar, dacă izbucnea războiul, eram pregătiți să fim carne de tun.”

„Erau glume stupide. L-am scos afară pe un coleg, cu tot cu pat”

Mihai Găinușă și-a amintit și de glumele nesărate pe care soldații și le făceau între ei, dar și de pedepsele bizare ale superiorilor:

„În armată eram transmisionist. Îmi amintesc că era acolo un locotenent foarte ciudat. Într-o zi s-a supărat că vorbim între noi și ne-a zis, plin de nervi: „Toată lumea să iasă afară și să vă săpați câte un adăpost individual, în care să intrați și voi și stația de transmisiuni”. Era însă pământul bocnă, înghețat. Ce să sapi, că a sărit lopata cât colo!

Pedepse nu prea am avut, dar erau glumele alea stupide rău. Eram bibani când ne-a prins Revoluția, nu prea a mai fost timp să-și bată joc cineva de noi. Îmi amintesc că, la un moment dat, l-am scos afară, sub cerul liber, pe un coleg, cu tot cu pat. S-a trezit că dârdâia de frig, era primăvară.”

Ce a făcut Mihai Găinușă în timpul Revoluției

„Colegii mei au sărit prin geam, când s-a zgâlțâit unitatea militară. Era plină infirmieria de răniți, se produsese o ambuscadă”

Mihai Găinușă și colegii lui au scăpat de război, de ce se temeau cel mai tare, dar, la câteva luni distanță, mulți dintre ei au ajuns la infirmerie, din cu totul altă cauză:

„Am prins acolo cutremurul din 1990, noaptea avusese loc o replică serioasă. Cineva a intra în dormitoare și a strigat: „Deșteptarea, cutremur!”. Noroc că aveam patul lângă ușă, am ieșit repede afară. Unii s-au speriat atât de tare încât au trecut prin geamuri, ca să iasă din clădire. Era plină infirmieria de răniți, se produsese o ambuscadă”.

„Cine face armata e bărbat, dar cine nu o face este băiat deștept!”

Mihai Găinușă a legat multe prietenii în acea perioadă. Privind în urmă, el e de părere că i-a prins totuși bine acea experiență de viață. Celebrul om de televiziune, care a cunoscut celebritatea cu emisiunea „Cronica Cârcotașilor” (Prima TV), a încheiat povestea de cazarmă, oferită în exclusivitate pentru impact.ro, într-o notă umoristică, așa cum ne-a obișnuit:

„Mi-a făcut bine armata. Cine face armata e bărbat, dar cine nu o face este băiat deștept!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...