Ce a descoperit SRI pe teritoriul României. Alertă de mari proporții

Rădulescu Valentin 22.06.2020, 20:49
Ce a descoperit SRI pe teritoriul României. Alertă de mari proporții

SRI a descoperit de curând o tentativă de spionaj informatic în mai multe instituții guvernamentale din România. Intenția acestora este de a pătrunde în sistemul informatic, iar virusul este conceput de grupări profesioniste. Acum autoritățile sunt în alertă.

SRI a descoperit atac cu viruși cibernetici pe teritoriul României!

Ofițerii Centrului Cyberint sunt în alertă și au spus că hackerii nu au reușit încă să răspândească virusul în sistemul informatic. Mecanismul prin care infractorii cibernetici operează este cunoscut de autorități, dar totodată virușii au evoluat și pot trece nedetectați. Victimele acestora sunt angajații statului cu minime de cunoștințe în IT. Softul conceput de hackeri nu afectează deloc modul în care computerul funcționează. Acesta are doar scopul de a obține informații și a le trimite proprietarului.

„Hackerii se folosesc de Poșta Română, de agenții bancare sau firme de curierat și trimit în numele lor emailuri infectate către instuții de stat. Agent Tesla este numele virusului care încearcă să se infiltreze. Cei care fac asta sunt parte a unor grupări de hackeri statali, angajați de unele state ca să le distrugă pe altele. Aceiași hackeri au încercat în ultimele luni să acceseze sistemele unor companii din industria petrolului. Au vrut să afle informații și să vadă care sunt politicile, mai ales după scăderea cotației petrolului. Evident, informațiile ar fi fost folosite pentru a câștiga sume mari de bani.”, a spus Bogdan Ocnaru la digi24.ro.

Ce a descoperit SRI pe teritoriul României. Alertă de mari proporții
Ce a descoperit SRI pe teritoriul României. Alertă de mari proporții

Ofițerii SRI au trimis avertizări către instituții

Virusul pe nume Agent Tesla, poate înregistra toate caracterele tastate, poate să extragă parolele de acces și să facă capturi la ecranul computerului. Ofițerii SRI au susținut că amenințarea este una reală și au trimis avertizării către instituțiile statului. Virusul se poate lua ușor atunci când victima accesează un link pe care îl primește. Totodată, până acum această tactică de spionaj nu a avut succes în România. De astfel, nu este prima dată când hackerii atacă România în perioada de pandemie. Aceștia au încercat să blocheze bazele de date ale unităților sanitare, iar scopul lor era de a cere bani pentru cheile de acces.

„Interesant este că amenințarea rămâne instalată pe calculatorul victimei și se poate feri de unele soluții de securitate. Această amenințare este cunoscută ca fiind dezvoltată special ca să colecteze informații sensibile. E disponibilă contracost atacatorilor interesați să o răspândească. E dificil de speculat cine orchestrează o astfel de campanie de emiluri înșelătoare, de fiecare dată poate să fie o alta grupare infracțională.”, a explicat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, potrivit sursei citate de mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe