Lansare iPhone 11: cum te ferești de hackeri cu noul model Apple. 7 sfaturi utile pentru a-ți securiza telefonul

Alexandru Ioanid 09.09.2019, 13:48
Lansare iPhone 11: cum te ferești de hackeri cu noul model Apple. 7 sfaturi utile pentru a-ți securiza telefonul

Apple se pregătește de lansarea noului model iPhone 11. Evenimentul, așteptat de fanii companiei americane, e programat pe 10 septembrie. Interesul este uriaș, așa cum se întâmplă la fiecare lansare Apple, dar ar trebui să știi și ce trebuie să faci pentru a fi sigur că îți securizezi 100% noul model al celor de la Apple.

Despre noile modele iPhone ale celor de la Apple s-au spus multe. Se știe deja că noua generație de iPhone 11 va rula pe noua versiune iOS 13. De altfel, versiunea îmbunătățită a sistemului de operare al celor de la Apple va rula pe toate dispozitivele nou-lansate de compania americană.

Deocamdată, primul telefon 5G al celor de la Apple se lasă așteptat. Ar putea veni abia anul viitor, odată cu un model pliabi.

Specialiștii în securitate se concentrează acum pe vulnerabilitățile pe care le-ar putea avea noile modele iPhone 11. Riscuri există, dar dacă știi să te ferești, atunci datele tale personale nu vor ajunge pe mâna hackerilor, potrivit unui ghid publicat de Avira.

Lansare iPhone 11: cum te ferești de hackeri

Indiferent dacă ești deja utilizator de iPhone sau dacă ai de gând să-și cumperi noile modele, ar trebui să știi că specificațiile nu sunt totul. Sigur, noile dispozitive se pot mișca mai bine, sistemul de operare poate fi îmbunătățit.

Producători mari ca Apple țin pasul cu noile tehnologii. Dar la fel fac și hackerii.

Un raport recent al Google arăta că utilizatorii iPhone au fost ținta unui atac de tip malware. Cei mai afectați ar fi fost cei care rulează versiuni iOS de la generația 10 până la 12. Sunt câteva zvonuri cum că în spatele atacului s-ar afla hackeri chinezi, care lucrează pentru Guvernul de la Beijing. 

Nu se cunoaște cu exactitate numărul victimelor, dar iată că vulnerabilități există. Chiar și la Apple.

Iată câteva sfaturi utile pentru a fi sigur că datele tale personale de pe iPhone nu ajung pe mâna nimănui.

1. NU ignora update-urile

E bine să nu ignori atunci când producători ca Apple îți cer voie să accepți noi versiuni ale sistemului de operare sau ale diverselor aplicații din telefon. Asta pentru că aceste update-uri au rolul de a îmbunătăți versiunile existente. Dacă se descoperă hibe de securitate, atunci ele trebuie remediate. Și totul se face printr-un update.

2.  Ai grijă la rețelele Wi-Fi publice

Dacă te conectezi la internet cu ajutorul unui rețele Wi-Fi, asigură-te că e de încredere. Pentru a fi sigur că ești 100% protejat, n-ar strica să folosești un VPN (Virtual Private Network), care te poate proteja atunci când navighezi pe net dintr-un aeroport sau dintr-o cafenea.

3. Loghează-te cu ajutorul amprentei

Pe vremuri, te logai cu user și parolă. Dar acele vremuri au cam trecut și marii producători îți dau ocazia să „pui degetul” și să te autentifici imediat. Apple are și versiunea Face ID, care îți permite să te loghezi doar cu o simplă privire la camera foto. E mult mai simplu și mult mai sigur.

4. Ai grijă la parole

Încă de când a apărut internetul, știi că nu trebuie să folosești o parolă de tipul „1234”. Ei bine, a rămas valabil și acum. Nu doar pe desktop, ci și pe telefon. Așa că ai grijă să setezi parole greu de ghicit. De multe ori, hackerii profită tocmai de naivitatea celor care preferă să-și securize dispozitivele cu parole ușor de intuit.

5. Descarcă doar aplicații oficiale

Fie că folosești iOS sau Android, există multe aplicații create special pentru a-ți fura datele și pentru a avea acces la informații sensibile din telefon. Asigură-te, așadar, că descarci doar din surse sigure și că aplicațiile pe care le instalezi sunt verificate și certificate.

6. Atenție la aplicațiile create cu scopuri publicitare

Multe dintre aplicațiile pe care le ai în telefon îți cer acces la locație, cameră sau microfon. Dacă folosești Waze, de exemplu, e de înțeles de ce trebuie să-i oferi acces la locație. Dar alte aplicații livrează, de regulă, spyware prin intermediul reclamelor.

Pe noul iPhone 11 vei avea ocazia să-ți securizezi telefonul: mergi la Settings > Privacy > Advertising.

7. Salvează des arhive de backup

Un alt pas important e să faci mereu backups. Astfel, vei avea acces la informațiile din telefon, chiar dacă, să zicem, îl pierzi sau îți este furat. Apple oferă iCloud, de exemplu.

Urmăriți Impact.ro și pe