„Black Lives Matter” de România. Legea promulgată astăzi de președintele Iohannis

Andreea Bisinicu 04.01.2021, 15:59
„Black Lives Matter” de România. Legea promulgată astăzi de președintele Iohannis

„Black Lives Matter” de România. Legea promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Ce presupune acest proiect și de când va intra în vigoare. Legea antițigănismului îi sancționează dur pe cei care nu o respectă. Care sunt pedepsele la care te poți aștepta dacă nu respecți regulile. Câți ani riști să petreci în spatele gratiilor.

Ce presupune legea antițigănismului

„Black Lives Matter” de România. Legea anitțigănismului a fost promulgată luni, 4 ianuarie 2021, de către președintele Klaus Iohannis. Acest proiect a fost inițiat de către Daniel Vasile, deputatul minorităților naționale de la Partida Romilor, și de către deputatul PSD Petre-Florin Manole. Conform actului normativ, persoanele care vor distribui materiale antițigănești riscă pedepse cu închisoarea și vor sta până la cinci ani închiși, după gratii.

Mai mult de atât, oamenii riscă interzicerea unor drepturi și o pedeapsă cu închisoarea între trei și zece ani, dacă vor iniția sau constitui organizații cu caracter antițigănesc sau vor adera/sprijini, sub orice formă, o astfel de grupare. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, scriu cei de la puterea.ro.

Ce presupune actul normativ al legii antițigănismului:

  • prin antiţigănism se înţelege atât percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani;
  • prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste. În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile şi fundaţiile, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, precum şi orice alte persoane juridice care intră sub incidenţa prezentei legi;
  • prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul;
  • prin materiale antiţigăneşti se înţelege: imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul”, arată propunerea legislativă.
Ce pedepse se dau pentru incalcarea legii antiganismului in Romania
Ce pedepse se dau pentru incalcarea legii antiganismului in Romania

Care sunt situațiile în care NU se primesc sancțiuni pentru acțiunile antițigăniste

Pe scurt, dacă o persoană promovează, în public, în orice mod, concepţii, idei sau doctrine antiţigăneşti va fi arestat, pedepsit cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi i se va interzice o serie de drepturi, conform celor de la puterea.ro. Desigur, există o excepție de la regulă. Nu se vor aplica sancțiuni sau pedepse persoanelor care săvârșesc faptele de mai sus dacă sunt în interesul artei, educației, științei sau în cadrul unei dezbateri publice.

Un alt caz excepțional îl reprezintă persoanele care, deși au constituit o organizaţie cu caracter antiţigănesc, „denunţă autorităţile existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului”. Acest proiect a fost adoprat de către Senatul României pe 2 decembrie 2019, în calitate de prim for sesizat. Pe 15 decembrie s-a dat votul de votare decizional al Camerei Deputaților.

Urmăriți Impact.ro și pe