Veste proastă pentru români! Starea de alertă se prelungește, începând cu 13 ianuarie

Cristian Cojocaru 12.01.2021, 14:25
Veste proastă pentru români! Starea de alertă se prelungește, începând cu 13 ianuarie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a venit cu propunerea ca starea de alertă să se prelungească pe o perioadă de încă 30 de zile, începând cu data de 13 ianuarie. Această veste provoacă dezamăgire în rândul populației, ajunsă la sațietate de contextul pandemic.

Starea de alerta se va prelungi pentru încă 30 de zile

Potrivit celor de la CNSU, menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, spațiile comerciale dar și mijloacele de transport reprezintă în continuare o necesitate, purtarea măștii fiind obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Tototdată, se menține posibilitatea izolării şi carantinării în condiţiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

În sfera acelorași obligativități, va fi in continuare necesară menținerea interdicțiilor cu privire la organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau oricare alt tip de întruniri în spații deschise sau de natură culturală, științifică, artistică sau sportivă în spațiile închise, aici intrând și reuniunile, aniversările și petrecerile. Competițiile sportive la rândul lor pot avea loc dar fără spectatori.

Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, spectacolelor sau concertelor este permisă publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, numai dacă incidența cazurilor la nivelul județului/localității este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, și cu 30% din capacitate dacă incidența cazurilor este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Slujbele religioase sunt afectate și ele

CNSU vine cu propuneri și la nivelul cultelor religioase, inclusiv a slujbelor care se pot desfășura la interior sau afară doar cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Organizarea procesiunilor sau pelerinajelor este permisă numai persoanelor care au domiciliul sau reședința pe raza localității unde se desfășoară activitatea respectivă.

Evenimentele private precum nunțile sau botezurile își mențin interdicția de a fi organizare în spațiile închise, precum și cele organizate în spațiile deschise fără a se limita la acestea, cum ar fi restaurantele sau sălile ori corturile de evenimente. Organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă numai în limita a maximum 100 de persoane dar și asigurarea mai multor măsuri de sănătate publice cum ar fi menținerea distanței și purtarea măștii.

Se va menține în continuare interdicția de circulație în afara locuinței între orele 2300 - 0500
Se va menține în continuare interdicția de circulație în afara locuinței între orele 2300 – 0500

Interdicția de circulație nu va fi ridicată

Se va menține în continuare interdicția de circulație în afara locuinței între orele 23:00 – 05:00, excepție făcând motivarea deplasării în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau făcută de la distanța, achiziția de medicamente sau alte deplasări justificate precum îngrijirea sau însoțirea copilului, ori asistența persoanelor vârstnice, bolnave ori cu dizabilități.

O altă propunere care îi privește pe agenții economici, fiind nevoiți să își desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00 – 21:00. Excepție fac unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu dar și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și mărfuri.

Urmăriți Impact.ro și pe