Ce a decis Gabi Firea să facă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. Suma pusă la bătaie nu e deloc de neglijat

Ioana Bucur 17.12.2021, 19:16
Ce a decis Gabi Firea să facă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. Suma pusă la bătaie nu e deloc de neglijat

Numită ministrul Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în Guvernul PSD-PNL-UDMR, Gabriela Firea a luat o decizie majoră cu privire la soarta multor minori din România. Ce a decis să facă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. Suma ce urmează să fie investită de stat este uriașă.

Statul pune la bătaie o sumă uriașă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

Formarea Guvernului PSD-PNL-UDMR i-a adus fostului primar al Bucureștiului o nouă funcție. Ca ministrul al Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea a anunțat o serie de decizii ce ar trebui să aibă un impact major asupra vieții multor copii de la noi din țară.

Ministrul a anunțat că 50 milioane de euro din PNRR este suma ce va fi alocată pentru realizarea unui număr de 150 de servicii de zi la nivel local dedicate protecţiei copilului – centre de zi, centre de recuperare pentru copii cu dizabilităţi. În atenția statului au intrat și copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, pentru care se vor deschide centre speciale de consiliere.

Primăriile şi ONG-urile vor putea aplica pentru obţinerea fondurilor, iar finanţarea va asigura cheltuielile pentru construcţia şi/sau dotarea centrelor, precum şi funcţionarea lor timp de opt luni de la momentul inaugurării.

„Am avut primele întâlniri cu specialiştii ANPDCA pentru a verifica stadiul angajamentelor pe care trebuie să le îndeplinim, în calitate de autoritate de implementare, precum şi termenele asumate faţă de Comisia Europeană.

Pentru obţinerea fondurilor vor putea aplica primăriile şi ONG-urile din întreaga ţară”, a transmis Gabi Firea.

Ce a decis Gabi Firea să facă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

Gabi Firea: „Tinerii au nevoi concrete”

Fostul primar a mai spus că se dorește utilizarea cât mai eficientă a acestor fonduri, „să nu avem întârzieri în depăşirea jaloanelor din foaia de parcurs”.

„Copiii din familiile vulnerabile din întreaga ţară trebuie să aibă acces, cât mai repede, la acest tip de servicii, care le pot marca viitorul”, a adăugat ministrul.

Firea a vorbit și despre lansarea unor programe pentru sprijinirea tinerilor, ce vor viza, mai cu seamă, achiziționarea locuințelor.

„Tinerii au nevoi concrete. Îi vom ajuta să-și cumpere mai ușor o locuință sau aparatură electronică pentru muncă sau școală.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are în plan facilități fiscale, construirea de creșe și grădinițe, continuarea programelor de finanțare pentru start-up-uri sau facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educație de calitate.

În cadrul ministerului pe care îl conduc, va exista o Direcție Generală pentru Politici de Tineret și pentru Locuire, absolut necesară pentru identificarea de soluții într-o chestiune presantă pentru multe categorii de tineri. Știu că una dintre principalele probleme cu care se confruntă tinerii este cea a locuinței, de aceea intenționăm să construim parteneriate cu băncile și să susținem dezvoltarea unor programe de creditare pentru cumpărarea de locuințe”, a mai precizat Gabriela Firea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...