CCR, consecventă cu „echidistanța” sa

Dan Mlădinoiu / 15.10.2020, 15:11
CCR, consecventă cu „echidistanța” sa

Curtea Constituțională a devenit un arbitru-jucător infinit mai eficient decât a încercat și a reușit, pe alocuri, Traian Băsescu la apogeul carierei sale politice. Astfel, în premieră, după 30 de ani de democrație patent România, alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, în cel mult trei luni de la expirarea mandatului de patru ani al Camerelor. 

Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare din decembrie 2020

Sorocul nașterii noului Legislativ a fost extins printr-un panaceu revizuit, demn de un Premiu Nobel pentru Medicină. Mai exact, celor cinci membri ai săi, care au votat “pentru” respingerea sesizării depuse în 29 septembrie a.c. de către președintele Iohannis, conform căreia Guvernul stabilește data de 6 decembrie 2020, ca zi de urne. Așa cum o făcuse pe 3 septembrie Executivul prin adoptarea hotărârii.

Acest veto decisiv s-a consemnat sub semnătura judecătorilor Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Varga, Mona Pivniceru și actualul “tutore” al constituționalității românești, Valer Dorneanu. Așadar, 5-4 în favoarea invenției. Deci, vom vota până la 20 martie anul viitor, în vreme ce mandatul actualulului Parlament  expiră în 20 decembrie.

E-n regulă! Așa a decis „Vaticanul” nostru laico-politic, așa vom face. Totuși nu pot fi aruncate la secțiunea trash două întrebări esențiale. Primo: De ce nu a vegheat conclavul robelor vișinii la transpunerea de facto a referendumului din 29 noiembrie 2009, cel referitor la reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, validat cu un DA covârșitor de 83,31% de români prin vot. Secundo: De ce aceeași Curte se implică în acțiuni politice viitoare, când puterea ei de decizie se exercită exclusiv retroactiv (art. 147)?

Devine limpede ca apa de izvor că se votează intens politic. Această instituție de prim rang nu mai este imparțială de vreme cu ataș. Un rol determinant îl deține președintele ei, dl. Valer Dorneanu. Septuagenarul judecător are afinități și nostalgii comuniste de notorietate, vizibile de pe Vârful Omu (roșu) din Masivul Bucegi, deși e harghitean la origine.

CCR, consecventă cu „echidistanța” sa
CCR, consecventă cu „echidistanța” sa

Între 1974-1980 era consilier la Uniunea Generală a Sindicatelor din România. În ’89-’90, memru al CPUN. Între ’90 –’92 a fost consilierul actualului acuzat de crime împotriva umanității, Ion Iliescu. Potrivit Radio Europa Liberă România: “Fost procuror și activist de nădejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor broșuri elogioase care glorificau politica lui Ceaușescu. Un exemplu: “ Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste. În același sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că >”.

Textul a fost scris în 1981. CV-ul dlui Dorneanu ne spune că a fost membru PSD (2000-2010). Revista 22 a publicat o informație ce indică faptul că Valer Dorneanu, în 1999, a semnat ca “respins” un raport al Legii lustrației înaintat de PNȚCD. De altfel, lustrația a fost blocată, putând-o  considera îngropată și prin aportul nemijlocit al dlui Dorneanu, cel ce respingea cu succes, a doua oară, în 2010, de această dată ca judecător al CCR.

Cum se va vota la alegerile parlamentare 2020

În 2005, conform unui material din Gândul, același domn, pe atunci președinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și Petiții din Camera Deputaților “a pus umărul la o împroprietărire” cu dedicație de 18 ha în Băneasa. Cinci ani mai târziu, potrivit HotNews, din 8 septembrie 2010, președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, i-a cerut demisia din funcția de secretar adjunct, pentru că i-a trimis, spre a supune votului, un proiect de hotărâre privind vacantarea unui post de deputat care a decedat în timpul mandatului (Ioan Timiș).

La acel moment, vicepreședintele camerei inferioare a Parlamentului, Valeriu Zgonea, a apreciat de la tribuna Legislativului că deputații au devenit “penibili”, ajungând în situația de a vota vacantarea unui post deținut de un om plecat în lumea drepților.

CCR, consecventă cu „echidistanța” sa
CCR, consecventă cu „echidistanța” sa

Pe 11 martie, la împlinirea a 30 de ani de la citirea Proclamației de la Timișoara, dl Dorneanu a primit “Secera și Ciocanul”, distincție cu care au mai fost gratulați de-a lungul timpului: Iliescu, A. Năstase, Rodica Stănoiu, Dan Voiculescu, L. Dragnea și Popescu Tăriceanu.

Președintele CCR nu stă șubred la capitolul “remunerație”. Aproximativ 14.000 euro lunar, stimulent considerabil pentru o străduință eficace în sprijinirea PSD pentru o multitudine de deziderate ale partidului său de suflet, unul din ele fiind sensibilul punct al pensiilor speciale.

Nu știu când și nici cum, dar se impune o depolitizare totală a CCR, deoarce este o instituție fundamentală pentru democratizarea reală a României. Prin această amânare a alegerilor generale, CCR oferă un balon de oxigen stângii politice după înfrângerile succesive și de substanță din 2019, 2020. Chestiunea cu recrudescența unui fenomen pandemic provocat de alegerile din 6 decembrie nu e decât un basm, pentru care până și un bebeluș supărat ți-ar arunca biberonul în cap.

Or, un simbol al justitiei ținând o balanță, dar care privește pe sub eșarfa ce ar trebui să-l facă nevăzător, trebuie dat jos de pe soclu, ca fiind vetust și lispsit de noimă. Altfel, în zadar cauți adevărul, pentru că inevitabil dai peste minciună, iar tot mai multă lume se va îngrămădi în jurul negustorilor de iluzii.