Ce se întâmplă cu legea care măreşte pedepsele prădătorilor sexuali. CCR a luat decizia

Ce se intampla cu legea care mareste pedepsele pradatorilor sexuali. CCR a luat decizia

Ce se întâmplă cu legea care măreşte pedepsele prădătorilor sexuali. CCR a admis proiectul cu privire la legea care măreşte pedepsele prădătorilor sexuali şi a respins obiecția de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României. Executivul considera că agresorii sexuali ar putea fi discriminaţi. Și asta dacă violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile. Decizia CCR de joi este definitivă și general obligatorie. De altfel, aceasta a fost comunicată Preşedintelui României, care urmează să promulge legea.

Ce se întâmplă de fapt cu legea care măreşte pedepsele prădătorilor sexuali

”A fost o așteptare grea pentru mulți dintre supraviețuitorii unor astfel de fapte, dar astăzi putem să le transmite un mesaj clar: că agresorii sexuali vor merge la închisoare și că răspunderea penală pentru viol și act sexual cu un minor va fi imprescriptibilă”, a declarat, după aflarea deciziei CCR, deputata Oana Bîzgan, iniţiatoarea proiectului de lege prin care se modifică Codul Penal.

Legea prevede creșterea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva copiilor şi a fost adoptată la 30 iunie de Camera Deputaţilor. Dacă limitele de pedeapsă cresc, niciun prădător sexual nu va mai putea fi condamnat cu suspendare. Și nu cum se întâmplă acum în multe dintre procesele în care victime sunt copii abuzaţi sexual.

Ce se va intampla acum cu violatorii

Ce se va intampla acum cu violatorii

Guvernul a atacat legea la CCR. Ce perspectivă a abordat

Legea mai prevede că violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile.  Aşa cum sunt acum crimele şi infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război.

În iulie, după ce a fost adoptată de Parlament, legea a fost trimisă Preşedintelui României, pentru promulgare, dar Guvernul a reclamat la CCR că ar exista ”unele probleme de constituţionalitate”.

”Din perspectiva autorului infracţiunii, ar putea fi discutabilă aplicarea unui tratament diferit faţă de autorii unor alte infracţiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru.”, se arată în sesizarea formulată de Guvern la CCR.

Plenul CCR, cu majoritate de voturi, ”a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României”.

”Astfel, cu privire la termenele până la care prădătorii sexuali pot fi traşi la răspundere penală, în cazul violului prescripţia generală intervine după 8 ani de la data comiterii faptei, dacă victima este majoră. Dacă cel violat e un copil, prescripția intervine după 10 ani.”

După cinci ani se prescrie infracţiunea de act sexual cu un minor, atunci când victima are vârsta între 13 și 15 ani. Dacă victima nu a împlinit vârsta de 13 ani, prescripţia generală intervine după 8 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI