Cazul morții alpiniștilor Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi revine în actualitate. Ce acuzații dure se aduc acum inculpaților

Daniela Alexandru 26.01.2021, 18:37
Cazul morții alpiniștilor Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi revine în actualitate. Ce acuzații dure se aduc acum inculpaților

Cazul morții alpiniștilor Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi. Drama morții timpurii a tinerilor alpiniști Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, din 2017, revine în actualitate. Parchetul General a trimis în judecată un bărbat și o asociație în cazul avalanșei din Munții Retezat, care a surprins un grup de șapte alpiniști, dintre care doi au murit și ceilalți cinci au fost răniți. Inculpații sunt acuzați că au informat insuficient asupra condițiilor meteo și a altor aspecte, condiții care au favorizat surprinderea grupului de o avalanșă.

Cazul morții alpiniștilor Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi revine

Tragedia din Munții Retezat din anul 2017 scoate la lumină, la patru ani distanță, aspecte și detalii care aduc în prim-plan importanța siguranței pe munte și mai ales a informării corecte înainte de a pleca pe un traseu montan.

Parchetul General a trimis în judecată un bărbat și o asociație cărora li se aduce acuzația de ucidere din culpă: “prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii) și ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, cu consecința surprinderii în zona Șaua Berbecilor – Colții Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanșa în urma căreia au decedat doi copii“, a transmis Parchetul General.

Cazul mortii alpinistilor Geta Dor Popescu si Erik Gulacsi revine
eta Dor Popescu si Erik Gulacsi

Procurorii spun că dacă condițiile pentru o expediție pe munte ar fi fost respectate, precum asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate, avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului.

Tags:
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI