Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului. Ce vor fi nevoiți să facă jucătorii din campionatul Italiei

Gabriel Peneș 16.06.2021, 12:24
Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului. Ce vor fi nevoiți să facă jucătorii din campionatul Italiei

Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului. În minutul 43 al partidei Danemarca – Finlanda, starul danez s-a prăbușit pe gazon din senin. Intervenția coechipierului Simon Kjaer, urmată de cea a medicilor, i-a salvat viața. Jucătorul lui Intern Milano a suferit un infarct și a fost resuscitat minute bune până să fie readus la viață. Acum, situația lui a generat măsuri ferme ale Federației Italiene de Fotbal în privința unor asemenea cazuri.

Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului

Christian Eriksen a fost la un pas de moarte la EURO 2020. Vedeta naționalei Danemarcei a suferit un infarct în timpul partidei contra Finlandei. Primul care a intervenit – salvator, după cum s-a dovedit ulterior –  a fost coechipierul Simon Kjaer, căpitanul echipei daneze. Apoi, medicii au reușit, inclusiv folosind un defibrilator pentru resuscitare, să-l readucă la viață pe fotbalitul de 29 de ani care, timp de cîteva minute, a fost, practic, mort.

Era dus. Era mort înainte de a reînviat. A fost cu siguranță un infarct. Cât de aproape eram de a-l pierde? Nu știu, dar l-am recupera după defibrilarea care a funcționat destul de repede. Examenele care s-au făcut până acum arată bine. Nu avem o explicație a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Starea sa este stabilă și continuă să fie internat în spital pentru examinări suplimentare”, a povestit Morten Boesn, medicul naționalei Danemarcei, într-o conferință de presă.

Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului. Ce vor fi nevoiți să facă jucătorii din campionatul Italiei
Cazul Eriksen de la EURO 2020 poate schimba regulile fotbalului. Jucătorii din campionatul Italiei vor fi instruiți pentru a putea efectua resuscitatea unui coleg, în caz de nevoie

Ce vor fi nevoiți să facă jucătorii din campionatul Italiei

Incidentul extrem petrecut în cazul Eriksen a generat o reacție energică a Federației Italiene de Fotbal. Fotbalistul danez este și legitimat la noua campioană din Peninsulă, Inter Milano, așa că Gabriele Gravina, președintele Federației, a anunțat că toți jucătorii legitimați în Serie A vor fi instruiți pentru a efectua manevre de resuscitare, în caz de nevoie. Și asta, mai ales pentru că intervenția lui Kjaer a fost esențială, în momentele scurse până la apariția doctorilor pe teren.

Când inima lui Eriksen s-a oprit, la fel s-a întâmplat cu întreaga lume a sportului. Nu putem aprecia suficient ceea ce a făcut Kjaer. Dacă Eriksen e încă în viaţă, e datorită lui. Îi doresc lui Eriksen o recuperare rapidă. Vom organiza cursuri de prim ajutor în pre-sezon, cu medici coordonaţi de profesorul Paolo Zeppilli. E un program pe care Comisia Medicală din cadrul federaţiei l-a aprobat, luni dimineaţă. Ne vom întâlni cu cluburile la terenurile lor de antrenament. Pentru început însă, vom demara cursurile cu jucătorii echipei naţionale, la Coverciano, în următoarele zile“, a spus Gravina, potrivit football-italia.net.

Între timp, starea lui Christian Eriksen a devenit mult mai bună. De altfel, jucătorul a și postat pe Instagram o fotografie cu el pe patul de spital, însoțită de un mesaj de mulțumire pentru fani și de încurajare a colegilor din naționala Danemarcei.

Bună, tuturor. Vă mulțumesc pentru mesajele și încurajările minunate de pe tot globul. Înseamnă extrem de mult pentru mine și familia mea. Sunt bine, în circumstanțele date. Încă trebuie să trec câteva examene medicale la spital, dar mă simt bine. Îmi voi încuraja coechipierii în următoarele meciuri. Jucați pentru toată Danemarca!”, a scris Eriksen, pe Instagram.