Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Ce fotbaliști și-au pierdut viața pe teren

Gabriel Peneș 14.06.2021, 11:50
Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Ce fotbaliști și-au pierdut viața pe teren

Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Infarctul suferit de mijlocașul danez în timpul partidei Danemarca – Finlanda, desfășurate sâmbătă, la Copenhaga, a readus în memorie momente dramatice asemănătoare, cărora le-au căzut victimă fotbaliști români ori care evoluau în Liga 1. Mulți și-au adus aminte de destinul tragic al unor jucători ca Mișa Klein, Ștefan Vrăbioru, Cătălin Hîldan, Patrick Ekeng și alții. Sau, primul dintre ei, Constantin Tabarcea, fost jucător la Petrolul și mort pe gazon în 1963.

Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români

Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Danemarca – Finlanda, minutul 43. Starul danezilor, Christian Eriksen se prăbușește din senin pe teren. Lumea pricepe rapid că ceva grav s-a întâmplat, iar colegii de echipă, apoi medicii intervin prompt. Mijlocașul de 29 de ani făcuse un stop cardiac și s-a aflat, preș de minute bune, între cele două lumi. Cu un picior, practic, în cealaltă, el fiind resuscitat vreme de mai bine de un sfert de oră. Însă, Eriksen a avut noroc și a reușit să fie readus la viață, starea lui fiind acum stabilă. A putut chiar să vorbească, de la spital, cu colegii de echipă și să-i îndemne să termine partida cu Finlanda. Ba chiar să se gândească deja la posibilitatea reluării antrenamentelor, deși e puțin probabil că acest lucru se va mai întâmpla.

Nu aceeași baftă au avut-o, de-a lungul timpului, câțiva fotbaliști români, cărora li s-a adăugat și camerunezul Patrick Ekeng, fostul echipier de la Dinamo, în Liga 1. De fapt, prima victimă din fotbalul nostru a fost Constantin Tabarcea, jucătorul lui Petrolul Ploiești. Era 14 iulie 1963, când, în minutul 16 al meciului din Divizia A dintre petroliști și Dinamo Bacău, Tabarcea s-a prăbușit pe gazon și n-a mai putut fi salvat. Investigațiile medicale au arătat că fotbalistul de 26 de ani avea o problemă cu activitatea glandei timus ce, în mod normal, trebuie să dispară după vârsta adolescenței.

Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Ce fotbaliști și-au pierdut viața pe teren
Drama lui Eriksen la EURO 2020, un „deja-vu” pentru români. Ce fotbaliști și-au pierdut viața pe teren

Ce fotbaliști și-au pierdut viața pe teren

După 1990, o serie de jucători au împărtășit, în circumstanțe mai mult sau mai puțin asemănătoare, soarta lui Tabarcea.

  • Michael Klein (Bayer Uerdingen). La 2 februarie 1993, „unicul căpitan” de la Corvinul Hunedoara, jucător apoi la Dinamo și cu 89 de selecții în națională, se prăbușea în timpul unui antrenament în sala echipei germane la care se transferase. Cel care a jucat la EURO 1984, dar și la Cupa Mondială din 1990 părea indestructibil, având o capacitate uriașă de efort. Și, totuși, la doar 33 de ani, Mișa Klein murea, aparent inexplicabil, în timpul unui efort depus la un antrenament. Intrase în sala de forță imediat după alergarea de câțiva kilometri de afară, într-o zi foarte geroasă. S-a înecat, practic, cu apa din proprii plămâni, pe fondul unei bronșite netratate.
  • Ștefan Vrăbioru (Astra Ploiești).  A murit pe teren, în 24 iulie 1999, în timpul partidei Rapid – Astra, de pe stadionul Giulești. Era minutul 70, iar fotbalistul de doar 23 de ani intrase pe teren de doar 13 minute. A căzut inconștient la mijlocul terenului, iar la Spitalul Universitar s-a constatat decesul. Deși s-a vorbit inițial de o ciocnire cu Mugur Bolohan de la rapidiști, imaginile au arătat că Vrăbioru s-a prăbușit fără să fie atins. Doctorii i-au decoperit o hemoragie internă, cauzată de o insuficiență cardiacă acută.
  • Cătălin Hîldan (Dinamo București). „Unicul căpitan” al echipei din Ștefan cel Mare a suferit un accident vascular cerebral în timpul unui meci amical desfășurat la 5 octombrie 2000, la Oltenția, contra echipei locale. La un moment dat, Hîldan a dus mâna la cap, apoi a căzut ca lovit de trăznet. A fost supus manevrelor de resuscitare și pe gazon și în ambulanța ce l-a dus la spital, fără succes, însă. Hîldan avea doar 24 de ani.
  • Patrick Ekeng (Dinamo București). Pe 6 mai 2016, jucătorul camerunez se prăbușea pe teren în timpul partidei de campionat cu Viitorul Constanța. Medicii echipei au încerct să-l salveze, apoi cei de pe ambulanță. Aceștia din urmă au apărut, însă, cu minute bune întârziere. Ekeng a decedat din cauza unui stop cardio-respirator. Cazul său a fost subiectul unui proces deschis de familia jucătorului medicilor de pe ambulanță, dar și celor de la Institutul Național de Medicină Sportivă. În urma sentinței, rudele au primit despăgubiri de aproximativ 200.000 de euro, iar unul dintre medicii de pe ambulanță a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Dar procesul încă nu a ajuns la final.

Istoria „neagră” a deceselor din fotbalul nostru mai consemnează și tragicele dispariții ale portarului de la U Craiova, Cristi Neamțu, la doar 21 de ani, în februarie 2002, a lui Alexandru Iatan, goalkeeperul celor de la Astra, mort în 2013, la doar 19 ani, la un antrenament cu Dunărea Giurgiu, echipa unde fusese împrumutat, dar și a altor câțiva, mai puțin cunoscuți, dar care aveau toată viața înainte.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....