Cazier judiciar 2023. Ce acte sunt necesare pentru obținerea lui

Cazacu Alexandru 23.01.2023, 16:53
Cazier judiciar 2023. Ce acte sunt necesare pentru obținerea lui

Nu este chiar atât de greu să obții un cazier judiciar în 2023, mai ales că procedura de eliberare a documentului a fost simplificată destul de mult în ultimii ani. Indiferent dacă îl solicităm pentru școala de șoferi sau pentru înscrierea la anumite programe, pe lângă cererea de eliberare trebuie să avem și alte documente. Iată ce acte sunt necesare pentru obținerea cazierului judiciar.

Ce acte sunt necesare pentru obținerea unui cazier judiciar în 2023

De cazierul judiciar avem nevoie în diferite situații. Documentul poate fi solicitat la angajare, atunci când ne înscriem la școala de șoferi sau la diferite cursuri sau programe. În prezent, procedura de eliberare a certificatului de cazier judiciar nu este deloc complicată, iar de cele mai multe ori actul este dat pe loc. Ba chiar mai mult de atât, în curând vom putea obține cazierul și în mediul online.

Cu toate acestea, pentru obținerea unui cazier judiciar în 2023, pe lângă cererea de eliberare, vom depune și alte documente. Haideți să aflăm împreună care sunt actele necesare pentru obținerea cazierului judiciar.

Acte necesare pentru eliberare cazier judiciar 2023 – Persoane fizice

Pentru a intra în posesia cazierului judiciar, atât minorii care au împlinit 14 ani, cât și persoanele majore vor depune următoarele documente:

  • cerere pentru eliberare cazier judiciar;
  • documentul de identitate (aflat în termen de valabilitate).

În cazul minorilor de sub 14 ani, certificatul de cazier judiciar se va solicita de către părinți, tutorele legal al copilului sau un împuternicit al acestora. În această situație, pe lângă cererea de eliberare a cazierului vor fi depuse și următoarele documente:

  • certificatul de naștere al minorului pentru care se solicită eliberarea cazierului judiciar (original și copie);
  • documentul de identitate al părintelui/tutorelui (original și copie).

Documente necesare pentru obținerea cazierului judiciar prin împuternicire

Dacă cererea de eliberare a unui certificat de cazier judiciar se depune prin împuternicit, acesta din urmă trebuie să prezinte o copie după actul de identitate al solicitantului și documentul său de identitate (în original). De asemenea, lista cu acte necesare va cuprinde și o procură certificată conform legii.

Cazier judiciar 2023
Ce acte sunt necesare pentru obținerea unui cazier judiciar în 2023

Ce acte trebuie să depună românii din străinătate pentru a obține cazierul judiciar

Românii din străinătate care doresc să își scoată cazierul judiciar, trebuie să știe că pentru această procedură vor avea nevoie de:

  • cerere eliberare cazier;
  • actul de identitate împuternicit (cartea de identitate, buletinul de identitate, pașaport, cartea de identitate provizorie și certificat de înregistrare a cetățenilor U.E., carte de rezidență, carte de rezidență permanentă, permis de ședere temporară sau permanentă) aflat în termen de valabilitate;
  • copie după actul de identitate al solicitantului;
  • procura autentificată (original și copie).

De menționat este și faptul că, cetățenii români aflați în afara granițelor țării pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. După verificările de rigoare, instituțiile menționate vor elibera o adeverință în care sunt consemnate rezultatele verificărilor. Documentele respective au aceeași valoare juridică ca un certificat de cazier, însă pot fi folosite doar în străinătate.

Documente necesare pentru eliberarea unui cazier judiciar în 2023 – Persoane juridice

Persoanele juridice trebuie să depună cererea de eliberare a cazierului judiciar prin reprezentantul legal. Acesta din urmă trebuie să își dovedească și calitatea. Mai exact, la depunerea cererii, reprezentatul legal va prezenta documentele următoare:

  • cerere tip motivată;
  • dovada calității de persoană juridică;
  • actul de identitate al persoanei care depune cererea (original);
  • dovada calității de reprezentant legal/împuternicit al persoanei juridice, care se face prin Anexa nr. 38 din H.G. nr. 345/2010, înregistrată la nivelul persoanei juridice solicitante;
  • copie după actul de identitate al reprezentatului legal.

În cazul persoanelor juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează în maxim de 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...