Cazier judiciar online. De unde se poate descărca în format electronic și care sunt actele necesare

Cazacu Alexandru 09.01.2023, 16:05
Cazier judiciar online. De unde se poate descărca în format electronic și care sunt actele necesare

În urmă cu câteva zile, președintele României a promulgat legea care simplifică procedura de eliberare a cazierului judiciar. Conform prevederilor actului normativ, cazierul va putea fi eliberat în format electronic. De când vor putea românii să scoată un cazier judiciar online, puteți afla în continuare.

Cazier judiciar online. Totul despre eliberarea actului în format electronic

Legea promulgată de Klaus Iohannis are în vedere creșterea operativității în obținerea cazierului judiciar, în sensul simplificării procedurii de eliberare a documentului. Mai exact, se propune să fie făcută în formă electronică și eliberarea cazierului judiciar, nu doar cererea de eliberarea a actului.

Printre cei care au vrut eliberarea unui cazier judiciar online s-a numărat și deputatul PNL George Cristian Tuță. La votul din Camera Deputaților, Tuță susținea că, prin acest proiect, documentul va putea fi obținut de acasă.

„Este un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din țară și din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție”, a explicat George Cristian Tuţă, unul dintre inițiatorii legii.

Când vor putea românii să obțină un cazier judiciar online

Astfel, românii care doresc să își scoată cazierul judiciar nu vor mai pierde ore în șir la ghișee. Cu toate acestea, eliberarea cazierului judiciar și în format electronic se va putea face abia după cel mult șase luni de zile de la data intrării în vigoare a legii.

„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne și al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, stabilește noul act normativ.

Cazierul judiciar în format electronic se eliberează gratuit

De menționat este și faptul că eliberarea unui cazier judiciar online se va face gratuit, potrivit noii legi. Certificatele în format electronic vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și eliberate după depunerea unei cereri-tip.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) și (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice”, mai prevede legea.

Acte necesare pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar

În prezent, certificatul de cazier judiciar se eliberează la orice unitate sau subunitate de poliție unde există un ghișeu special în acest sens. Documentele necesare pentru eliberarea cazierului diferă, în funcție de situație:

Acte necesare pentru eliberarea cazierului judiciar – Persoane fizice:

  • cererea pentru eliberare cazier;
  • document de identitate valabil.

Pentru minorii de până la 14 ani, cazierul judiciar se poate obține de către părinte/tutore legal sau de către un împuternicit al acestora. În acest caz, documentele necesare sunt:

  • actul de identitate al părintelui/tutorelui (copie și original);
  • certificatul de naștere al minorului (copie și original).

Dacă cererea de eliberare a certificatului de cazier judiciar este depusă prin împuternicit, lista cu documente necesare va conține o copie după actul de identitate a solicitantului și documentul de identitate al împuternicitului. Pe lângă acestea, este necesară și o procură autentificată conform legii.

Cazier judiciar online
Cazier judiciar online, de când se poate descărca

Acte necesare eliberare cazier pentru românii din afara țării:

  • cerere eliberare cazier;
  • act de identitate împuternicit (cartea de identitate, buletinul de identitate, pașaport, carte de identitate provizorie și certificat de înregistrare a cetățenilor U.E., carte de rezidență, carte de rezidență permanentă, permis de ședere temporară sau permanentă) aflat în termen de valabilitate;
  • copie după actul de identitate al solicitantului;
  • procura autentificată, (original și copie).

Cetățenii români aflați în străinătate pot solicita certificatul de cazier judiciar de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...