De când vor putea românii să obțină cazierul judiciar online. Noua lege a fost promulgată de președintele Iohannis

Beatrice Dumitru 04.01.2023, 11:51
De când vor putea românii să obțină cazierul judiciar online. Noua lege a fost promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi 3 ianuarie 2023, legea care simplifică procedura pentru eliberarea cazierului judiciar. Astfel, acesta va putea fi eliberat online. „Este un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate”, a spus inițiatorul legii. Iată de când se poate elibera cazierul judiciar și online.

De când va fi eliberat cazierul juduciar și online

Legea vizează creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar pentru simplificarea acestei proceduri și s-a propus ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în format electronic.

Prin acest proiect, cazierul judiciar va putea fi obţinut de acasă, fiind „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”, explica George Cristian Tuţă, deputat PNL și inițiator al legii, la votul din Camera Deputaţilor. Totuși, cazierul judiciar ar trebui eliberat de către poliție și în format electronic în cel mult șase luni.

De când vor putea românii să obțină cazierul judiciar online. Noua lege a fost promulgată de președintele Iohannis
Cazierul judiciar va fi eliberat și online.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ;inistrului Afacerilor Interne şi al Ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede legea.

De ce a fost prelungit termenul de trei luni

În prezent, conform legislației în vigoare, așa cum a fost modificată încă din 2016, cazierul juridiciar ar trebui să fie eliberat, în format fizic, și după depunerea în mod electronic a unei cereri în acest sens de către o persoană fizică sau juridică.

Deputații din comisia juridică, printr-un amendament al actualei coaliții de guvernământ, au stabilit că termenul de trei luni trebuie prelungit la șase luni, perioda în care va trebui implementat sistemul, după promulgarea noii legi. Prelungirea la șase luni a fost propusă de către reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române și a fost acceptată de deputați, care nu au fost însă de acord cu celelalte propuneri formulate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...