Caz uluitor în România. Pacientă de 12 ani, cu sarcină molară, transferată de urgență la Iași. Fata nu știa că o să aibă un copil

Aurora Popa 08.04.2021, 15:49
Caz uluitor în România. Pacientă de 12 ani, cu sarcină molară, transferată de urgență la Iași. Fata nu știa că o să aibă un copil

Pacientă de 12 ani, cu sarcină molară. Caz extrem de rar, la Maternitatea Cuza Vodă, din Iași. O pacientă în vârstă de doar 12 ani a fost transferată de la Focșani, cu o sarcină molară, posibilă o dată la 1.000 de sarcini. Minora și nici părinții nu știau de sarcină, asta deoarece era prematur pentru a se observa ceva. Acum se află sub supraveghere medicală și în cel mai scurt timp va fi externată de la Iași.

Pacientă de 12 ani, cu sarcină molară, transferată la Iași

Starea în care s-a prezentat la spital era destul de gravă, spun medicii de la Iași, iar întârzierea ar fi avut urmări dure asupra sănătății copilei.

Pacienta a ajuns la noi în data de 4 aprilie prin transfer. Acuza dureri. O stare influențată, cu sângerări genitale în cantitate redusă, precum și o stare de astenie. În urma unor investigații amănunțite care au fost făcute în cadrul unității noastre, cazul a fost preluat de o echipă condusă de doamna prof.dr. Grigore, a declarat Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

În sarcina molară, așadar nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei și i s-au explicat toate complicațiile care ar fi putut să apară.

Este un caz deosebit, atât datorită complexității patologiei cât și mai ales datorită vârstei pacientei. Aici vorbim despre o pacientă minoră, de 12 ani , un caz extrem de rar și care a pus probleme din punctul de vedere a managementului și a consilierii specifice, a precizat medicul.

Pacienta de 12 ani, cu sarcina molara, transferata la Iasi
Pacienta de 12 ani, cu sarcina molara, transferata la Iasi

Echipa medicală, prin procedura chirurgicală care a implicat multiple riscuri specifice, a evacuat conținutul uterin. Masa de celule crescută anarhic ar fi putut să îi pună în pericol viața minorei. Prezentarea întârziată la spital ar fi putut să îi ia dreptul de a mai deveni mamă pe viitor. Intervenția chirurgicală s-a finalizat aseară, fără incidente neplăcute. În continuare, fetița rămâne internată și urmează să fie monitorizată câteva zile pentru a se vizualiza evoluția. Monitorizarea poate continua până la 12 luni, după externare.

Sarcinile molare apar ca urmare a unui dezechilibru al materialului genetic în timpul sarcinii. Aceasta se întamplă de obicei atunci când un ovul care nu conține informații genetic,e este fertilizat de un spermatozoid (o sarcina molară completă) sau atunci când un ovul normal este fertilizat de doi spermatozoizi (o sarcină molară parțială).
În timpul sarcinii molare complete, embrionul nu se dezvoltă deloc.

Într-o sarcină molară partială, un făt se poate dezvolta, dar niciodată într-un copil sănatos, din cauza dezechilibrului dintre cromozomii masculini și cei feminini. Sarcinile molare sunt rare. Între 1 si 3 sarcini din 1000 se dovedesc a fi sarcini molare.

Urmăriți Impact.ro și pe