Poveste impresionantă de viață. Cum a reușit un cuplu din Iași să aibă grijă de 11 copii, abandonați în orfelinate și spitale

Elena Avramescu 08.04.2021, 11:11
Poveste impresionantă de viață. Cum a reușit un cuplu din Iași să aibă grijă de 11 copii, abandonați în orfelinate și spitale

Un cuplu din Iași a îngrijit 11 copii abandonați în orfelinate. Este vorba despre o familie de asistenți maternali din comuna Probota, județul Iași, care în decursul vieții au îngrijit 13 copii, dintre care 11 au fost luați în asistență maternală.

Un cuplu din Iași a îngrijit 11 copii abandonați în orfelinate

Astfel că Maria Orzan, în vârstă de 51 de ani, și Vasile Orzan, în vârstă de 54 de an, au reușit să fie părinții mult visați pentru mai mulți copii abandonați în orfelinate și spitale. În prezent, familia Orzan are în grijă alți 4 copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

De peste 20 de ani, familia din comuna Probota, județul Iași a avut grijă de 11 copii abandonați în orfelinate și spitale, nepunând la socoteală cei doi copii ai lor. Maria și Vasile Orzan sunt printre cei mai vechi asistenți maternal din județul Iași. Acum, soții au în grijă două fete și doi băieți cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

Vorbim desrpre Mihaela, 8 ani, Denisa, 12 ani, Alin, 10 ani și Octavian, 14 ani. Estrem de emoționat, Vasile Orzan a povestit cât de frumos este să trăiești lângă atâția copii și să le vezi zâmbetul în fiecare zi. Acesta a declarat cu sinceritate că, pentru el, ceea ce face nu este doar o meserie de asistent maternal.

Un cuplu din Iasi a ingrijit 11 copii abandonati in orfelinate
11 copii abandonati in orfelinate

Sunt asistent maternal de 21 de ani și am ales această meserie deoarece îmi plac copiii, îmi place să lucrez cu ei și mai ales că și eu la rândul meu am fost la casa de copii. La 7 ani am ajuns într-un centru, după ce părinții mei, în urma unui accident, au devenit surdo-muți și nu au mai putut să ne îngrijească. A fost o situație mai deosebită și aveam nevoie să fim îngrijiți.

Este foarte greu să trăiești într-un centru de plasament și din acest motiv mi-am dorit să-i ajut pe acești copii, să ducă o viață mai bună. Eu mai am patru frați, tatăl meu a decedat în urmă cu mai mult timp, iar mama mea trăiește, doar că este foarte bolnavă. Îmi amintesc că prima dată am fost internat la Hălăucești, acolo am făcut primele clase, iar din clasa a 5-a am fost la Budăi. Până să fiu asistent maternal am fost frezor, am lucrat la fosta fabrică «Fortus», a spus Vasile Orzan pentru bzi.ro.

Și soția lui, Maria Orzan, a povestit, plină de emoții, cum a început această poveste ce pare mai degrabă desprinsă dintr-un film.

Sunt asistentă maternală din anul 1999. Până în prezent am crescut 11 copii și doi ai mei. Din cei 11, doi au plecat după primul an stat la noi și au fost înfiați de o familie din Irlanda, iar ceilalți au terminat școala și și-au văzut de viață. Acum avem 4 copii în plasament, doi soțul și doi eu. Mihaela, Denisa și Alin au venit în viața noastră în urmă cu 6 ani, când i-am luat de la spitalul de copii «Sf. Maria», a spus Maria Orzan.

Cuplul este cu atât mai fericire datorită faptului că una dintre fetele pe care ei le-au avut în plasament este studentă la UMF în Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...