Cauciucuri de iarnă ieftine 2022. Trucuri ca să achiziționezi anvelope de iarnă la cele mai mici prețuri

Emanuela Pană 28.10.2022, 11:51
Cauciucuri de iarnă ieftine 2022. Trucuri ca să achiziționezi anvelope de iarnă la cele mai mici prețuri

Cauciucuri de iarnă ieftine 2022. Dacă crezi că anvelopele de iarnă reprezintă o cheltuială inutilă, gândește-te că fiecare kilometru parcurs cu o anvelopă de iarnă înseamnă un kilometru parcurs în minus cu o anvelopă de vară. În plus, cauciucurile de iarnă pot fi achiziționate la prețuri mai mici dacă ții cont de câteva trucuri, despre care vă vom spune mai multe în rândurile de mai jos.

Cauciucuri de iarnă ieftine 2022. Trucuri pentru a economisi bani pe anvelopele de iarnă

Te-ai decis să îți echipezi mașina cu cauciucuri de iarnă pentru sezonul rece? Este o decizie prudentă, întrucât trecerea de la anvelope de vară la anvelope de iarnă nu ar trebui să ne preocupe doar când apare prima ninsoare, ci din timp, odată cu scăderea temperaturilor. Atunci când temperatura coboară sub 7 grade în termometre, cauciucurile de vară își pierd din performanță chiar dacă afară e soare și pare o zi blândă de toamnă.

Dacă ai banii necesari pentru a cumpăra anvelope de iarnă, care de obicei sunt cunoscute ca fiind scumpe, ești pregătit pentru anotimpul friguros. Dacă bugetul alocat de tine pentru cauciucurile de iarnă este însă unul mai mic și nu îți surâde ideea de a monta pe mașină anvelope la mâna a doua, va trebui să scoți niște bani în plus sau să le cumperi mai ieftine, ținând cont de sfaturile din acest material.

Ce trebuie să urmărești când cumperi anvelope de iarnă?

În cazul în care nu ai deja un set de anvelope de iarnă viabile pe care să le montezi pe mașină, a sosit momentul să îți achiziționezi unele noi. Deoarece pe piață există multe oferte, cauciucurile potrivite pentru autoturismul tău trebuie alese în funcție de mai multe criterii. În plus, dacă lași pe ultima sută de metri schimbarea anvelopelor, poți sta cu orele la service sau la vulcanizare, fiindcă sunt mulți șoferi care fac asta.

În primul rând, și cel mai important, trebuie să te gândești la siguranță. Anvelopele de iarnă sunt construite diferit de anvelopele de vară, cele din urmă fiind concepute special pentru a presta la capacitate maximă la temperaturi mari şi foarte mari, precum şi pe ploaie. Chiar și în condițiile unui asfalt curat, cauciucul din compoziția anvelopelor de vară se întărește la frig și își pierde calitățile, mai precis aderența.

Când se montează cauciucurile de iarnă?  

Ne apropiem de luna noiembrie, iar în rândul posesorilor de autoturisme începe să se instaleze confuzia cu privire la data la care trebuie montate cauciucurile de iarnă. După cum exiplicam și AICI, trecerea la cauciucuri de iarnă se face ținând cont de starea drumurilor și de temperaturi, nicidecum de perioada calendaristică.

Cauciucuri de iarna ieftine 2022
Cand se monteaza anvelopele de iarna

Codul Rutier interzice circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Este vorba despre Ordonanța de Guvern nr. 5/2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă“.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006“, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român.

Citește și: Ce diferențe sunt între cauciucurile all season și cele de iarnă. Detalii pe care puțini șoferi le știu

Cum îți poți achiziționa cauciucri de iarnă ieftine 2022?

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar anvelopele de iarnă sunt un must-have al autoturismelor. Am menționat mai sus că anvelopele de iarnă sunt cunoscute ca fiind scumpe, dar, din fericire, poți economisi bani pe termen lung dacă ții cont de câteva trucuri. Iată cum poți cumpăra cauciucuri de iarnă ieftine 2022:

1. Urmărește Black Friday la anvelope

În luna noiembrie, multe dintre magazinele online care vând anvelope practică reduceri la stocurile de anvelope de iarnă, all seasons și de vară. Pentru comenzile plasate în această perioadă va trebui să te înarmezi cu răbdare, pentru că expedierile și livrările pot avea întârzieri în toată țara. Așadar, cumpărând de Black Friday anvelope auto vei economisi bani, căci magazinele de profil participă la evenimentul reducerilor din 2022.

În plus, gama de anvelope de iarnă oferite la prețuri reduse este surprinzător de variată. În anii trecuți, de pildă, unii clienți au beneficiat de discounturi chiar și mai mari de 2.000 de lei la anumite seturi de anvelope. Dacă ești orientat și știi de unde poți achiziționa anvelope de Black Friday, atunci mai mult ca sigur vei economisi ceva bani.

2. Fii cu ochii pe ofertele lunii noiembrie

Urmărește constant ofertele la anvelope (mai ales pe cele de Black Friday) la jumătatea lunii noiembrie și selectează un produs cât mai recent, în funcție de DOT-ul anvelopelor. Anul de fabricație al anvelopei reprezintă un criteriu foarte important, în special dacă intenționezi să cumperi cauciucuri second hand, adică uzate. Codul DOT (Department of Transportation – n.n) se găsește pe flancul anvelopei, sub forma unor grupuri de cifre și litere. Acesta cuprinde informații referitoare la data de fabricație a pneului, numele producătorului și țara de proveniență.

3. Cumpără anvelope de iarnă vara

Unul dintre principalele motive pentru care te sfătuim să cumperi vara anvelope pentru sezonul rece este faptul că prețurile sunt mult mai mici. Nu reprezintă o noutate faptul că, înainte de 1 noiembrie, prețurile sar în aer – un lucru normal având în vedere că toată lumea se trezește că are nevoie de anvelope de iarnă ieftine. Prin urmare, o să-ți fie mai bine la buzunar dacă prinzi marfa de anul trecut.

Un alt motiv pentru care este indicat să îți achiziționezi anvelope de iarnă din timp este faptul că eviți lipsa stocurilor. De regulă, atunci când dă prima zăpadă, conducătorii auto se îngrămădesc să-și cumpere anevelope, iar stocurile magazinelor sunt epuizate.

În plus, dacă le achiziționezi în lunile noiembrie sau decembrie, anvelopele de iarnă pot avea un preț mai mare, chiar dacă acestea sunt second hand, decât dacă le cumperi în primăvară sau în vară. Așadar, mergi pe principiul „Fă-ți iarna car și vara sanie“ și în cazul dotării mașinii cu anvelope. Vei economisi timp și bani!

Te-ar putea interesa și: Cum pot rămâne șoferii fără cauciucuri. Un gest făcut de mulți îi poate costa scump, semnul de circulație pe care trebuie să îl respecte cu sfințenie

De ce să îți achiziționezi anvelope noi și nu second hand?

Atunci când trebuie să își achiziționeze alte anvelope de iarnă, mulți posesori de mașini recurg la cauciucurile de iarnă ieftine, la mâna a doua, care în opinia noastră ar trebui evitate.

De ce sa iti cumperi anvelope noi si nu la mana a doua

Chiar dacă vei lua în considerare mai mulți factori, printre care brand-ul de anvelope, vechimea cauciucurilor, uzura sau micile umflături, tot nu vei fi sigur că acestea merită banii și riscul pe care ți-l asumi.

Cumpărarea unui set de anvelope de iarnă uzate pentru a economisi bani este de înțeles. Dar, având în vederă că pe piață se găsesc și cauciucuri de iarnă de înaltă calitate ce pot fi cumpărate la prețuri rezonabile, suntem de părere că nu merită riscul de a merge la mâna a doua. „Afacerea“ te-ar putea costa chiar viața.

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderenţă când este abia fabricat.

Cu fiecare minut care trece, el devine mai puţin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) şi 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderenţă scăzută. Cauciucul îmbătrâneşte cu timpul şi se uzează“, a explicat expertul în pilotaj, Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

„Un cauciuc de ocazie este dat jos de pe maşină fiindcă fie are 5-6 mm, iar firma care l-a dat jos îl vinde românului care crede că face o afacere, fie că acel cauciuc este mai gros în carne, dar mai bătrân. Luând un cauciuc de ocazie, fie mai are un milimetru, maxim 2 în care poate fi considerat încă sigur, sau are milimetri, dar este atât de bătrân încât nu mai prezintă siguranţă.

Dacă cumpăr, deci, un cauciuc cu 30 la sută din preţul lui, zic că am făcut o afacere. Practic, acel cauciuc, dacă este bătrân sau are uzură, mă păcălesc pe siguranţa familiei mele şi a celorlalţi participanţi la trafic. Cât timp nu se întâmplă nimic, voi fi fericit, dar dacă voi fi la spital, cu familia mea şi maşina în service şi dacă îmi va spune ceva ce spun eu acum, voi spune că am fost fraier. Pentru că mă voi bucura la o economie de câteva sute de lei, dar e posibil să fi nenorocit pe cineva“, a mai spus expertul.

Citește și: Detaliul la care trebuie să fii foarte atent când cumperi cauciucuri de iarnă. Codul pe care trebuie să îl verifici neapărat

Cum alegi corect cauciucuri de iarnă ieftine 2022?

Un alt aspect important când vine vorba de achiziționarea de cauciucuri de iarnă ieftine este evitarea țepelor. Prin urmare, orice șofer trebuie să fie atent la falsurile de pe piață, realizate cu ajutorul unor abţibilduri din cauciucuri vulcanizabile la cald, care imită simbolurile originale.

Așadar, pentru a nu ajunge să plătești de două ori același produs, asigură-te că îți cumperi pachetul de anvelope din magazine de specialitate și nu de pe site-uri obscure. În plus, în momentul achiziției, centrele specializate în vânzarea anvelopelor asigură și montajul gratuit în majoritatea cazurilor. Totodată, clienții au posibilitatea de a beneficia de garanțiile asociate produselor.

Ce a determinat creșterea prețurilor la anvelope în 2022?

Valul de scumpiri care a lovit în acest an România a afectat inclusiv piața anvelopelor auto. Creșterile de preț au fost cauzate îndeosebi de războiul din țara vecină. În această vară, continentul european s-a confruntat cu o criza a materiilor prime, ca urmare a conflictului Rusia-Ucraina.

Preturile la anvelope, mai mari in 2022 fata de 2021

Concret, vorbim despre negru de fum – un element vital în producerea de cauciucuri, în fiecare pneu intrând câte trei kilograme de negru de fum. Principalul furnizor este Rusia, iar Europa se chinuie în prezent să scape de această dependență. Pe cale de consecință, un pneu pentru toate buzunarele este și el mai costisitor în 2022 comparativ cu perioada de dinainte de război.

Acum, un pneu ieftin pe dimensiunea R15 (dimensiunea de 15 inch a jantelor) începe de la 185-200 lei. Se găsesc și oferte sub această valoare, însă trebuie luați în calcul mai mulți factori: starea anvelopei (dacă este reșapată sau nu), vechimea sa (de urmărit DOT-ul, adică data producției) și eventuale alte costuri adiționale precum cel de livrare. La prețuri mai mici, respectiv 140-160 per bucată, se găsesc jantele de dimensiuni mai mici, și ele foarte populare pe piață.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...