Câți ucraineni și-au găsit de lucru în România. Cifrele anunțate de Ministrul Muncii

Ioana Bucur 13.04.2022, 08:07
Câți ucraineni și-au găsit de lucru în România. Cifrele anunțate de Ministrul Muncii

De aproape o lună și jumătate, de la declanșarea războiului, zi de zi, mii de refugiați trec granița la noi în țară. Pentru mulți dintre ei, este doar o oprire în drumul către destinația finală. Pentru alții, un nou început. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat câți cetățeni ucraineni și-au găsit de lucru în România. Potrivit oficialului, numărul acestora este în continuă creștere.

Câți refugiați ucraineni și-au găsit de lucru în România

Marți, Poliția de Frontieră a transmis că că 8.350 de cetăţeni ucraineni au intrat în România luni. O creştere cu 5,4% faţă de ziua precedentă.

„În data de 11.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.930 de persoane, dintre care 8.350 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,4 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.924 cetăţeni ucraineni (în uşoară creştere cu 0,9 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.505 cetăţeni ucraineni (creştere cu 8,1%)”, a transmis, marţi, Poliţia de Frontieră.

Asta înseamnă că, de la declanșarea războiului din Ucraina, la nivel naţional, au intrat în România 685.354 de refugiați din țara vecină.

Tot marți, ministrul Muncii anunța că 1.774 de cetățeni ucraineni s-au și-au găsit de lucru în România. Cei mai mulți dintre ei s-au angajat în industria prelucrătoare, construcții, hoteluri, restaurante, comerț și la service-uri auto, a precizat Marius Budăi.

„În România este un deficit al forţei de muncă şi atunci este clar că orice persoană este o persoană care contribuie la sistemul de pensii, la sistemul de sănătate, contribuie la bugetul României şi contribuie la PIB-ul României şi astfel ajutăm mediul de afaceri să îşi continue activitatea sau să îşi sporească activitatea.

Am fost proactiv şi din prima zi când a început războiul am lucrat la această ordonanţă şi am dat posibilitatea să lucreze legal în România, ajutând astfel şi cetăţenii ucraineni, şi firmele private din România”, a afirmat Budăi, pentru Agerpres.

Câți ucraineni și-au găsit de lucru în România. Cifrele anunțate de Ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Marius Budăi

„Este îmbucurător că avem locuri de muncă ocupate”

Potrivit ministrului, locurile de muncă ocupate de refugiați nu au fost create special pentru ei, fiind vorba despre posturi vacante pentru care ar fi putut să se înscrie şi cetăţeni români.

„Zilnic numărul creşte. Spre exemplu, la ultima raportare, sunt 97 de persoane angajate în plus faţă de ziua precedentă. Pentru noi este îmbucurător că avem locuri de muncă ocupate”, a adăugat ministrul Muncii.

Numărul cetățenilor din Ucraina care se angajează în România crește de la o zi la alta. Budăi a dezvăluit că, la nivel nașional, numărul total al acestora este de 4.255, însă 2.481 dintre ei obţinuseră locurile de muncă înainte de începerea războiului, pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...