Câți români au salariul mai mare decât Klaus Iohannis? Cifre oficiale. Ei riscă să fie supraimpozitați

Mihnea Tălău 26.04.2023, 20:56
Câți români au salariul mai mare decât Klaus Iohannis? Cifre oficiale. Ei riscă să fie supraimpozitați

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, despre supraimpozitarea veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând că acesta se va aplica doar în sectorul bugetar, iar procentul va fi de 16%.

Peste 42 de mii de români au salariul mai mare ca președintele

La ora actuală, în România există 42.315 de contracte de muncă  active, cu salariu de bază lunar brut egal sau mai mare de 25.000 lei, adică salariul președintelui României. Datele oferite de Inspecția Muncii se referă doar la numărul de contracte individuale de muncă, fără să fie incluse și cumulările cu pensiile sau alte venituri.

Surse guvernamentale spun că se va impozita doar aceea parte din salariu care depășește salariul președintelui. Măsură ar urma să fie adoptată prin OUG și ar urma să intre în vigoare din data de 15 mai.

Harta salariilor. Care sunt judetele cu cele mai mari salarii din Romania

Soluțiile puterii de la București

Această variantă a supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul președintelui a apărut public după întâlnirea de luni seară a liderilor coaliției de guvernare.

Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus primul ministrul.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu consideră că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și cea mai sigură soluție ar fi cea de supraimpozitare.

”Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului”, a declarat Ciolacu.

Din Argentina, de la Buenos Aires, președintele Iohannis a vorbit, la rândul său, despre supraimpozitarea salariilor care depăşesc remuneraţia şefului statului.

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...