Câți bani primești lunar de la stat dacă adopți un copil în România. Poți lua bani și până când face 26 de ani

Stan Filon 04.11.2020, 13:03
Câți bani primești lunar de la stat dacă adopți un copil în România. Poți lua bani și până când face 26 de ani

Parlamentul a adoptat introducerea în Legea adopției a unor noi stimulente financiare pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați.

Românii care adoptă copii vor primi mai mulți bani de la stat

Astfel, sumele plătite părinților adoptatori vor crește, după ce legea va fi promulgată și publicată în Monotorul Oficial. Aceste sume pot ajunge chiar și la 1.350 de lei pe lună, înfuncție de deficiențele copilului adoptat.

Măsura aceasta a fost luată ca să se găsească mai repede familii adoptive pentru copiii din sistemul de protecție din România. Aceste sume de bani se regăsesc în Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, care a fost adoptat marți cu votul decisiv în Camera Deputaților. Ca să intre în vigoare, actul trebuie să fie promulgat și de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Romanii care adopta copii vor primi mai mulți bani pentru cresterea acestora
Romanii care adopta copii vor primi mai mulți bani pentru cresterea acestora

Suma poate ajunge la 1.350 de lei

„Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referință, în valoare de 500 de lei – n.red.), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei, se afla în una din următoarele situații: a) avea vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună”, scrie în proiectul de lege adoptat azi.

Practic, pentru fiecare astfel de copil s-ar acorda lunar câte 600 de lei. Mai departe, cuantumul indemnizației s-ar mări cu 50% (ar ajunge, deci, la 900 de lei lunar/copil), dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună (vorbim de trei situații posibile, nu de trei condiții cumulative).

Ajutorl poate fi acordat pană la vârsta de 26 de ani a copilului adoptat

Dacă însă copilul adoptat întrunește două dintre condiții, atât în cazul indemnizației de 600 de lei, cât și în cazul celei de 900 de lei, atunci sumele lunare se vor majora cu 75%. Iar pentru copilul care va bifa toate cele trei condiții, atunci indemnizația lunară va ajunge cu 100% mai mare, adică se va dubla.

Părinții adoptivi vor primi acești bani până când cel adoptat dobândește capacitatea deplină de exercițiu, adică la 18 ani, însă se poate dobândi și mai repede, de pildă, dacă se căsătorește. În proiect scrie însă că, la cerere adoptatului, chiar și după 18 ani s-ar putea acorda acești bani, dacă tânărul își continuă studiile, până la 26 de ani, dar banii vor fi încasați celui adoptat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...