Câți bani dă statul român pentru un pacient Covid-19 internat la ATI. Zece zile de tratament, o sumă uriașă

Ioana Bucur 17.11.2021, 00:06
Câți bani dă statul român pentru un pacient Covid-19 internat la ATI. Zece zile de tratament, o sumă uriașă

Valul patru al pandemiei a transformat România în „noua Lombardia”. Spitalele sunt arhipline, personalul medical este epuizat, tratatementele lipsesc sau se găsesc cu greu, iar numărul deceselor a atins record după record. Însă situația dramatică poate fi privită și altfel: în bani. Cât dă statul român pentru un pacient Covid-19 internat la ATI.

Cât costă spitalizarea unui pacient Covid-19 internat la ATI

O anchetă realizată de jurnaliștii de la NewsWeek, a arătat că un pacient Covid-19, internat pentru cel puțin zece zile la o secție ATI, înseamnă un cost de aproape 8.000 de euro. Conform datelor, această sumă este plătită pentru un pacient internat la secția ATI din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. V. Babeș”.

„În jur de 8.000 de euro a plătit statul român pentru un pacient cu Covid-19 la ATI zece zile, în luna septembrie, la Spitalul „Dr. Victor Babeș”. O cură cu Remdesivir de cinci zile sare de 10.000 de lei, iar trei zile de tratament cu medicamentul Tocilizumab costă peste 8.000 de lei.

Săptămâna trecută, bugetul Ministerul Sănătății a fost suplimentat cu încă 330 de milioane de lei din Fondul de rezervă. O treime din acești bani merg pentru cumpărarea de alte 70.000 de doze de Remdesivir”, spune publicația citată în urma anchetei.

Câți bani dă statul român pentru un pacient Covid-19 internat la ATI
Secția COVID-19 din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cinci zile de tratament cu Remdesivir ajunge la 10.000 de lei

Valul patru înseamnă și costuri mai mari. Pe zi, în aceeași unitate medicală, pentru un pacient Covid-19 se cheltuie 3.983 de lei, mai mult în comparație cu luna iunie, când costul se ridica la 3.470 de lei pe zi pentru un astfel de pacient.

„Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă și Compartimentul Terapie Intensivă Boli Infecțioase sunt departamentele interne care prestează servicii pentru secțiile din cadrul spitalului, iar cheltuielile înregistrate se distribuie pe secțiile medicale de unde pacienții au fost transferați.

Au fost estimate costurile pentru o zi/pacient infectat cu Sars-CoV-2 internat la terapie intensivă în sumă de 3.470 de lei în luna iunie 2021 vs. suma de 3.983 de lei în luna septembrie 2021, pe baza cheltuielilor efective înregistrate în contabilitate”, arată Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, în răspunsul pentru Newsweek România.

În București, la Spitalul „Marius Nasta”, cinci zile de tratament cu Remdesivir ajung să coste și 10.000 de lei, iar medicii de aici spun că nu există un tratament standard pentru toți pacienții, ci în funcție de severitatea infecției.

„Nu există o terapie standard pentru toți pacienții, la momentul internării se inițiază tratamentul cu Favipiravir și Remdevisir la formele severe.

Indicația de Tocilizumab este selectivă și depinde atât de evoluția pacientului, cât și de evoluția parametrilor biologici”, a precizat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...