Câți bani câștigă un rezervist militar. Suma intră pe card, deși stă acasă

Stan Filon 11.02.2022, 14:36
Câți bani câștigă un rezervist militar. Suma intră pe card, deși stă acasă

Ministerul Apărării scoate la concurs în 15 județe un număr de 444 de posturi de maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi! Astfel, se încearcă ocuparea locurilor rămase vacante de anul trecut și sunt așteptați cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar al Armatei Române. În prezent, țara noastră are 70 de mii de militari activi, însă doar 60.000 în rezervă.

Iată câți bani câștigă un rezervist militar

Cifrele arată că România duce lipsă de militari rezerviști, iar în caz de conflict militar țara noastră nu poate veni cu o replică robustă, așa că Ministerul Apărării Naționale încearcă să ocupe acum locurile vacante rămase de anul trecut, când au rămas libere 444 de posturi.

Sunt căutați în 15 județe ale țării maiştri militari, subofiţeri, gradaţi dar şi soldaţi, mai ales în contextul tensiunilor ridicate de posibilul atac al Rusiei asupra Ucrainei. Județe unde MApN face angajări sunt următoarele: Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea. Iniţial, în luna iulie a anului trecut, MApN a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar şi în alte zone ale ţării, dar 331 s-au ocupat deja.

Cati bani castiga un rezervist militar
Cati bani castiga un rezervist militar

Cum se desfășoară recrutarea

Cei intersați să facă parte din Armata României, ca rezervist, trebuie să știe că procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 21 ianuarie, se desfăşoară în baza prevederilor legii privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului Apărării Naţionale pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii, cu modificările şi completările ulterioare, a mai comunicat MApN.

Cum se desfășoară recrtarea? Ei bine, la prezentarea la centrul militar, candidaţii (cu vârsta între 18 şi 55 de ani) vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care vor fi selectați, potrivit legii.

Solicitanții care nu au pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.

Ce trebuie să conțină dosarul

Candidaţii vor completa la centrul militar o cerere de înscriere şi vor prezenta actul de identitate, în original şi în copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

După înrolare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani. De asemenea, remuneraţia pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni este de 30 la sută din solda de funcţie. Ținând cont de faptul că salariul unui soldat profesionist este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Apoi, conform aceluiaşi algoritm, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei.

Trebuie menționat faptul că pe perioada programului de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, respectiv 1.857 de lei, în cazul unui soldat şi 2.400 de lei, pentru un subofiţer.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...