Câți bani au pierdut miliardarii ruși după ce țara lor a invadat Ucraina. Declin uriaș al averilor, într-o singură zi

Ana Anitoiu 25.02.2022, 09:57
Câți bani au pierdut miliardarii ruși după ce țara lor a invadat Ucraina. Declin uriaș al averilor, într-o singură zi

Miliardarii ruși s-au confruntat cu pierderi uriașe în mai puțin de o zi după ce Vladimir Putin a hotărât să atace Ucraina. Averile celor mai bogați oameni din Rusia au scăzut în sub 24 de ore mai mult decât s-a întâmplat de la începutul acestui an și până miercuri. Cel mai afectat a fost preşedintele companiei Lukoil, ce este prezentă și în România.

Câți bani au pierdut miliardarii ruși după atacarea Ucrainei

Pagubele pe care le-a provocat declanșarea războiului în Ucraina se resimt asupra tuturor activelor. S-a înregistrat a cincea cea nai gravă cădere din istoria bursei locale, prima după „Lunea Neagră” din 1987, când un astfel de eveniment a afectat o piață de peste 50 de miliarde de dolari. Acum, indicele principal al bursei rusești MOEX s-a prăbușit cu 33%.

Miliardarii din Rusia au pierdut mult din averile lor. Mai exact, au rămas în mai puțin de 24 de ore fără 39 de miliarde de dolari. De la începutul acestui an și până miercuri, adică în aproximativ două luni, aceștia pierduseră 32 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Unii dintre miliardarii din Rusia, inclusiv Gennady Timchenko, sunt vizaţi deja de o serie de sancţiuni impuse de Occident, deoarece sunt apropiaţi ai lui Vladimir Putin. De altfel, există cereri pentru a fi adăugate nume pe lista persoanelor vizate.

Cati bani au pierdut miliardarii rusi dupa ce tara lor a invadat Ucraina
Miliardarii rusi au pierdut mult din averile lor, in mai putin de 24 de ore, dupa ce Rusia a atacat Ucraina. Foto: pexels.com

„Sunt foarte mulţi oameni din SUA şi Europa care vor să îi sancţioneze direct pe miliardarii ruşi. Nu cred că există vreo veste bună în sancţiunile pentru ei”, a declarat un profesor de la Universitatea Tufts, Chris Miller.

Gigantul elveţian UBS Group AG, care administrează averile pentru jumătate dintre miliardarii lumi, a hotărât să execute opţiuni de tip „margin calls” pentru unii dintre clienţii săi care folosesc obligaţiuni ruseşti drept garanţii, după ce a redus la zero valoarea unora dintre acestea.

Președintele Lukoil, cel mai afectat. Câți bani a pierdut

Dintre toți miliardarii ruși, președintele Lukoil, Vagit Alekperov, este cel mai afectat. Acesta a pierdut în mai puțin de o zi aproape o treime din avere. Concret, a rămas cu 13 miliarde de dolari, după o scădere de 6,2 miliarde de dolari. Acțiunile companiei au scăzut cu aproape 33% în cursul zilei de joi, când Rusia a atacat Ucraina.

De altfel, Vagit Alekperov şi Gennady Timchenko, fondatorul Volga Group, au suferit cele mai mari scăderi procentuale ale averilor din rândul miliardarilor ruşi urmăriţi de Bloomberg Billionaires Index. Concret, fiecare a pierdut câte aproximativ 10 miliarde de dolari. Adică mai bine de 40% din avere.

La rândul lui, preşedintele producătorului de oţel Severstal, Alexey Mordashov, a pierdut joi 4,2 miliarde de dolari, după ce Vladimir Putin a ordonat atacarea Ucrainei. Averea sa a ajuns la 23 de miliarde de dolari. Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, preşedintele Norilsk Nickel, a pierdut trei miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...