Câți bani au câștigat românii din războiul din Afganistan. Produsele care s-au vândut ca pâinea caldă acolo

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 31.08.2021, 11:51
Câți bani au câștigat românii din războiul din Afganistan. Produsele care s-au vândut ca pâinea caldă acolo

Românii au câștigat bani grei de pe urma războiului din Afganistan ce s-a încheiat recent cu retragerea armatei Statelor Unite ale Americii. Câteva produse românești s-au vândut ca pâinea caldă acolo.

Cum au făcut bani românii în timpul războiului din Afganistan

În cei aproape 20 de ani de război, forțele de securitate afgane au primit zeci de mii de arme de asalt AKM precum şi mii de mitraliere ori aruncătoare de grenade românești în valoare de zeci de milioane de euro.

România a început să aibă trupe în Afganistan în anul 2001 și a exportat arme în această țară în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU referitoare la utilizarea produselor militare de către forţele guvernamentale ale Kabulului.

Cati bani au castigat romanii din razboiul din Afganistan. Produsele care s-au vandut ca painea calda acolo
Combatanti inarmati in Afganistan

Câți bani au obținut românii din războiul din Afganistan

În total, produsele pe care le-a exportat România în Afganistan între anii 2004 și 2020 au costat 83 milioane euro. Adică o medie de aproape 5 milioane euro anual. Este posibil ca astfel de exporturi să fi fost începute încă din 2001, dar rapoartele oficiale nu acoperă cu exactitate perioada de dinainte de 2004.

Cert este că în anul 2004, autoritățile din Kabul au cumpărat de la România un număr neprecizat de arme cu un calibru sub 12,7 mm, la prețul total de 3.039.194 de euro. Cel mai probabil a fost vorba de arme de asalt AKM şi mitraliere cu muniţii.

Apoi, după ce în 2005 nu s-au făcut exporturi de armament românesc în Afganistan, tranzacțiile au revenit în 2006, la un preț de peste 5,1 milioane de euro. Mai exact, au ajuns în această țară 144 de mitraliere, dintre care peste 300 de aruncătoare de grenade și peste 8.700 de arme automate.

Recordul livrărilor de arme românești în Afganistan a fost atins în 2011. Atunci, au fost trimise 529 de mitraliere pe trepied, 75 de puşti cu lunetă, piese de schimb şi cartuşe pentru mitraliere, precum şi 30 de autoutilitare de uz militar, în valoare de 19,2 milioane de euro.

Ce societăți au profitat de contractele cu armata afgană

Mitraliere grele, arme automate și piese de schimb, muniție pentru armament ușor sau aruncătoare de grenade antitanc au fost livrate și în anii următori. În total, uzinele româneşti au exportat în Afganistan 43.500 de arme automate, 3.645 de mitraliere, 3.797 de aruncătoare de grenade şi aproximativ 1.000 de arme cu lunetă.

De cele mai multe contracte au profitat societăţile Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Mecanică Cugir. Deși au fost produse pentru forțele de securitate afgane, armele românești au ajuns la dispoziția talibanilor.

În ultimul deceniu, Afganistanul a investit câteva miliarde de euro în sisteme de armament, inclusiv arme, muniţie, dispozitive de vedere pe timp de noapte, vehicule și aeronave uşoare. Vezi AICI ce au declarat talibanii după evacuarea tuturor militarilor americani!

Urmăriți Impact.ro și pe