Ultimul soldat american a părăsit deja Afganistanul. Talibanii jubilează: ”E o lecție pentru toți invadatorii”

Ana Anitoiu, Ana Chivu 31.08.2021, 10:28
Ultimul soldat american a părăsit deja Afganistanul. Talibanii jubilează: ”E o lecție pentru toți invadatorii”

Ultimul soldat american a părăsit deja Afganistanul, în noaptea de luni spre marți, iar talibanii jubilează. Membrii grupării au sărbătorit cu focuri de armă pe străzile din Kabul, iar un purtător de cuvânt al lor a transmis că aceasta este o lecție pentru toți ”invadatorii”.

Ce au transmis talibanii după retragerea completă a Statelor Unite ale Americii

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război ce a durat două decenii, lăsând această țară tot sub puterea talibanilor care fuseseră alungați. Armata Statelor Unite ale Americii a publicat o fotografie cu ultimul militar al său urcând la bordul ultimului avion folosit pentru evacuare.

”Este o mare lecţie pentru alţi invadatori şi pentru viitoarea noastră generaţie. Este de asemenea o lecţie pentru întreaga lume”, a declarat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, marți, pe aeroportul din Kabul.

Ultimul soldat american a parasit deja Afganistanul. Talibanii jubileaza
Ultimul soldat american parasind Afganistanul

Talibanii, despre relația pe care vor să o aibă cu SUA

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că victoria aparține tuturor afganilor și că talibanii își doresc să aibă „relaţii diplomatice bune” cu Statele Unite ale Americii și cu lumea întreagă.

De cealaltă parte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că a început un nou capitol în relația acestei țări cu Afganistanul, una ce se va baza în viitor pe diplomație.

”În viitor, orice angajament cu guvernul taliban din Kabul va fi condus de un singur lucru – interesul nostru național. Dacă vom putea lucra cu un nou guvern afgan într-un mod care va contribuit la asigurarea acestor interese, (…)

într-un mod care va aduce o mai mare stabilitate pentru țară și regiune și va proteja progresele făcute în ultimele două decenii, o vom face”, a spus Antony Blinken.

SUA au promis să-i ajute în continuare pe cei care vor să plece din Afganistan

De asemenea, Washingtonul a transmis că va continua să-i ajute pe cei care vor să plece din Afganistanul recucerit de talibani, că va oferi în continuare asistență umanitară poporului afgan și că va colabora cu guvernul taliban, în măsura în care acesta își va respecta angajamentele.

În cealaltă tabără, talibanii au anunțat că vor primi înapoi persoanel care nu se vor putea stabili în țările în care au plecat. Însă, aceștia au avertizat că la revenirea în Afganistan, acești oameni vor ajunge în fața unor tribunale.

În ultimele două săptămâni, Statele Unite ale Americii și celelalte țări care au participat la misiunea din Afganistan au evacuat din țara recucerită de talibani zeci de mii de localnici care le-au venit în ajutor de-a lungul timpului.

Generalul american Frank McKenzie că misiunea Statelor Unite ale Americii în Afganistan i-a adus sfârșitul lui Osama bin Laden și multora dintre complicii săi din al-Qaeda. Oficialul a precizat că prețul a fost de 2.461 de membri ai armatei SUA și civili uciși și peste 20.000 de răniți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...