Câți bani a dat statul pentru fiecare român băgat în carantină. Costurile sunt imense

Câți bani a dat statul pentru fiecare român băgat în carantină. Costurile sunt imense

Sume uriașe cheltuite de statul român pentru oamenii care au intrat în carantină în perioada stării de urgență. Potrivit raportului Curții de Conturi, Guvenrul a repartizat sume în fiecare județ, în valoare totală de aproximativ 190 de milioane de lei.

Costuri imense pentru românii intrați în carantină

Pentru fiecare persoană pe care statul a băgat-o în carantină, în perioada stării de urgență, am cheltuit 3.028 de lei, potrivit raportului menționat. Numărul total al persoanelor care au intrat în carantină se ridică la 62.406 la nivel național. Acestea au fost cazate în spațiile special amenajate pe bază de contract și în cele puse la dispoziție gratuit.

Chiar dacă media pe țară a costurilor cu persoanele carantinate depășește cu puțin 3.000 de lei, au existat cazuri în care cheltuielile au fost duble. În orașe precum București și Brașov, cheltuielile cu cei carantinați au fost de 5.462 de lei/ persoană (fiind carantinate 3.279) si respectiv, 5.389 lei/ persoană (fiind carantinate 1.003 persoane).

În Capitală, pentru fiecare persoană cazată într-un spațiu special amenajat în baza unui contract, s-au cheltuit 5.309 lei, în timp ce carantinarea în spații puse la dispoziție în mod gratuit a costat 12.836 de lei de persoană.

Câți bani a dat statul pentru fiecare român băgat în carantină. Costurile sunt imense

Câți bani a dat statul pentru fiecare român băgat în carantină. Costurile sunt imense

Constanța, județul cu cele mai mici cheltuieli

Județul cu cele mai mici cheltuieli a fost Constanța, acolo unde au fost carantinate doar 21 de persoane, pentru care costul mediu s-a ridicat la 48 de lei de persoană, potrivit Ziare.com.

Cei mai mulți oameni care au intrat în carantină s-au înregistrat în județul Bihor (4.141). Pentru aceștia, statul român a cheltuit 2.931 de lei/ persoană.

De asemena, potrivit raportului, bugetele principalilor ordonatori de credite (primarii unităților administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului București, primarii sectoarelor municipiului București și președinții consiliilor județene), au fost suplimentate, alocându-se fonduri totale în valoare de 15,638 milioane lei pentru cele 42 de județe. Banii au fost folosiți pentru ”acoperirea cheltuielilor cu personalul din servicii sociale publice aflat în izolare preventivă la locul de muncă, precum și pentru cheltuielile determinate de modificarea art.2 din HG nr. 201/2020 pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină si luarea unor masuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatații”

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI