Câte zile se bea agheasmă după Bobotează? Ce puteri are apa sfințită

Emanuela Pană 09.01.2023, 17:40
Câte zile se bea agheasmă după Bobotează? Ce puteri are apa sfințită

Boboteaza, celebrată anual la data de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. După slujba de sfințire a apelor, credincioșilor le este oferită agheasma – prețioasa apă făcătoare de minuni. Cu ea se alungă duhurile rele, se sflințesc locuințele, iar la sate oamenii stropesc ogoarele cu agheasmă pentru recolte bogate. Totuși, câte zile se bea agheasmă după Bobotează?

Boboteaza, celebrată anual pe 6 ianuarie 

În fiecare an, pe 6 ianuarie, credincioșii prăznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Sărbătoarea amintește de botezul Mântuitorului în apa Iordanului, sărvâșit de Sfântul Ioan Botezătorul. Boboteaza, cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“ sau „Arătarea Domnului“, semnifică sfințirea apelor din întreaga lume, a întregii creații.

În ajunul sărbătorii și în ziua de Bobotează, cu puterea Duhului Sfânt, în toate bisericile ortodoxe se sfințește Agheasma cea Mare, la rugaciunile arhiereilor şi preoţilor. Cuvântul „agheasmă“ provine de la cuvântul grecesc „agiasmós“, care înseamnă „sfințire“, și denumește atât apa sfințită, cât și slujba specifică praznicului Botezului Mântuitorului Hristos.

Ce este și ce puteri are Agheasma Mare?

În ziua de 6 ianuarie, credincioșii merg la biserică încă de dimineță ca să ia Agheasma Mare. Agheasma de la Bobotează este denumită mare deoarece are o putere deosebită, efectele ei fiind arătate chiar în textul rugăciunii:

„Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…“.

Citește și: Bobotează 2022. Ce nu au voie credincioşii să facă până pe 14 ianuarie. ÎPS Teodosie, despre praznicul marii sărbători

De ce Agheasma Mare este mai puternică decât Agheasma Mică? 

Știm cu toții că agheasma este mică sau mare. Cea mică se mai numeşte în popor şi şfestanie, care înseamnă luminare, sfințire. Totuși, de ce este Agheasma Mare mai puternică decât cea mică? Ei bine, Agheasma Mare se săvârșește numai de Bobotează, spre deosebire de Agheasma Mică, ce se obține prin sfințirea apei în biserică în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeştanie.

În cadrul slujbei de Bobotează, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt, astfel că Agheasma Mare are o putere sfințitoare deosebită. În plus, Agheasma Mare nu trebuie să fie înmulțită, fiind folosită mai rar decât cea mică. Concluzionând, apa sfințită de Bobotează poartă în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt cu mult mai mult decât Agheasma Mică sau sfeștania.

Câte zile se bea agheasmă după Bobotează?

Agheasma Mare poate fi consumată dimineața pe nemâncate (pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare, nu este mai important decât hrana cea spirituală) și înainte de a se lua anafura (bucăți mici de prescură sfințită care se împart credincioșilor la sfârșitul liturghiei). Atunci când credincioșii se împărtășesc, agheasma se ia după Împărtășanie, nu înainte.

Cate zile se bea agheasma dupa Boboteaza
Agheasma Mare se bea doar opt zile

După tradiție, credincioșii gustă din această apă sfințită de opt ori, în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului (14 ianuarie). Doar în această perioadă se poate lua Agheasma Mare fără post și spovedanie. Chiar și cei opriți de la Sfânta Împărtășanie o pot bea, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.

După 14 ianuarie, Agheasma Mare „se ia numai cu post și cu spovedanie, întotdeauna înainte de anafură, cu binecuvântarea preotului duhovnic“.

„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice.

Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt“, mărturisea, într-o predică închinată Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Vezi și: Tradiţii Bobotează 2022. Ce trebuie, de fapt, să faci pe 6 ianuarie ca să îţi visezi ursitul. Busuiocul nu e de ajuns

Agheasma Mare săvârșește minuni

Din rugăciunile rostite de preot aflăm că Agheasma Mare este încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt: săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele creștinilor de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele, îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși.

Potrivit învățăturilor bisericești, se cade, așadar, ca fiecare creștin să aibă în casă un vas cu agheasmă (de preferat din sticlă), din care să guste cu evlavie în zilele de post, în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, dar numai după ce se primește dezlegare de la duhovnic.

Apa sfințită de Bobotează trebuie luată de la biserică în sticle perfect curate și ținută la loc de cinste, cu dopul bine închis. Dacă se întâmplă ca apa sfințită să capete, cu timpul, un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost destul de curată sau că a fost lăsată destupată și au căzut în ea impurități.

Agheasma Mare nu trebuie să fie înmulțită, astfel că ideea potrivit căreia apa sfințită adunată din mai mulți ani sau de la mai multe biserici ori mănăstiri este mai puternică nu este decât o simplă superstiție.

Potrivit tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul gospodăriilor și ogoarelor, cu scopul de a fi protejați de boli (atât oameni, cât și animale) și pentru a avea parte de recolte bogate în noul an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...