Câte zile poate fi ținută toba de porc în frigider. Trucul ca să nu își piardă aromele și să o poți consuma și în restul anului

Stan Filon 27.12.2022, 15:43
Câte zile poate fi ținută toba de porc în frigider. Trucul ca să nu își piardă aromele și să o poți consuma și în restul anului

Multe gospodine se întreabă câte zile poate fi ținută toba de porc în frigider. Ei bine, sunt puțini oameni care știu că toba nu rezistă foarte multe zile la frigider, deoarece acest preparat trebuie păstrat altfel, pentru a ne bucura de gustul și aroma sa pentru un timp mai îndelungat.

Câte zile poate fi ținută toba de porc în frigider

Toba este unul dintre preparatele tradiționale pe care românii le prepară de Crăciun. Foarte mulți ar dori să se bucure de gustul și aroma acestui preparat pe tot parcursul anului, însă puțini știu cum se păstrează toba de casă și că aceasta nu rezistă prea mult timp la frigider. Unul dintre secrete este afumatul.

Așadar, pentru a te bucura cât mai mult de toba de casă, nu contează cât de mult fierbi organele pe care le pui la tobă. Acest aspect nu influențează durata ei de viață. Pentru a ține cât mai mult, toba trebuie să fie afumată, după cum spun specialiștii.

Cate zile poate fi tinuta toba de porc in frigider
Cate zile poate fi tinuta toba de porc in frigider

Toba își păstrează gustul și la congelator

Toba afumată de casă poate ține chiar și câteva luni, la frigider, spre deosebire de cea neafumată, care ține puțin peste o săptămână, dacă este acoperită într-un prosop gros, pentru a nu mucegăi.

O altă modalitate de păstrare a tobei este congelarea ei. Imediat după ce ați făcut-o, o puteți felia și feliile respective le puteți pune în punguțe pe care să le așezați în congelator. Astfel, vă puteți bucura de toba de casă pe tot parcursul anului. Se recomandă ca toba să fie vidată deoarece aroma și gustul vor rămâne neschimbate după dezghețare.

Dacă nu ați făcut deja tobă și vreți să aveți pe masa de Revelion un astfel de preparat tradițional, iată o rețetă simplă și foarte gustoasă de tobă de casă.

Ingrediente tobă de casă

700 g şoric copt;
3 bucăţi de urechi de porc;
300 g piept de porc;
3 bucăţi rinichi porc;
2 bucăţi picioare porc;
2 bucăţi limbă de porc;
400 g spată de porc;
500 g ficat de porc.
membrană, care poate fi stomacul de porc

Condimente tobă de casă

boabe de piper;
piper proaspăt măcinat;
foi de dafin;
2 buc usturoi;
sare dupa gust;
enibahar şi coriandru.

Mod de preparare tobă de casă

Toată carnea de porc se pune într-un vas mare de apă rece cu oţet şi se lasă timp de 60 de minute. După aceste minute, măruntaiele se vor pune iar sub jetul de apă rece. După ce carnea a fost din nou spălată, toate ingredientele pentru toba de casă se pun la foc, într-o oală suficient de mare. Se lasă să dea în clocot, se ia spuma şi apoi se pun sarea, foile de dafin şi piperul boabe. Se lasă la fiert aproximativ 2 ore.

Se spală bine stomacul de porc și se lasă în apă rece cu oțet. După ce toată carnea a fiert, se taie bucăţele mici care se amestecă cu sare, piper măcinat şi puţină zeamă în care au fiert, duă care se pune întreaga compoziţie în stomacul curăţat, se coase, se fac câteva găuri cu o croşetă şi se pune din nou la fiert în apa în care au fiert iniţial ingredientele.

Se lasă aproximativ 30 de minute, după care se scoate toba de porc pe un suport de lemn şi se aşază deasupra alt suport de lemn peste care se aşază greutăţi. Toba de casa se lasă să se răcească aşa până a doua zi.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...