Câte paturi mai sunt disponibile la ATI Covid 19 în întreaga țară. Două dintre ele sunt în București

Nicu Stan 09.11.2021, 14:33
Câte paturi mai sunt disponibile la ATI Covid 19 în întreaga țară. Două dintre ele sunt în București

S-a aflat câte paturi mai sunt disponibile la ATI Covid 19 în întreaga Românie. În București mai sunt doar două locuri disponibile, semn că valul patru al pandemiei este departe de a se fi încheiat.

Doar două paturi ATI covid-19 sunt disponibile în București. Câte locuri mai sunt în toată țara

Marți, 9 noiembrie 2021, în spitalele din țara noastră erau libere doar patru paturi la Terapie Intensivă pentru pacienții infectați cu coronavirus, conform ultimelor date transmise de autorități.

Potrivit datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.748 de paturi de ATI destinate pacienților infectați cu coronavirus. De asemenea, în București sunt avizate de către DSP 392 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19.

Valul 4 al pandemiei poate fi stopat doar prin vaccinare
Valul 4 al pandemiei poate fi stopat doar prin vaccinare

1.850 de paturi ATI sunt ocupate în toată țara

În plus, la nivelul întregii țări există o rezervă operațională de 173 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, însă aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale, după cum anunță autoritățile.

În prezent, 1.850 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări și sunt disponibile doar 4 paturi ATI, 2 în București, 1 în județul Olt, 1 în județul Vrancea, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze

Între timp, autoritățile fac apel la populație să se vaccineze. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare Națională, a făcut încă un apel la vaccinare anti-Covid şi precizează că este singura cale de a depăşi valul 4 al pandemiei, care este atât de virulent din cauza variantei Delta, care duce la mii de îmbolnăviri zilnic.

„Putem creşte cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi aşa câştigată”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Singura soluție pentru terminarea valului 4, vaccinarea

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare îi îndeamnă pe români să nu mai plece urechea la tot felul de persoane necunoscute și să se vaccineze, întrucât aceasta este soluția de ieșire din pandemie.

„Să nu ne lăsăm păcăliţi de informaţii din surse obscure, de la persoane care au apărut peste noapte şi nu ştim cine sunt. Să nu lăsăm garda jos. Să înţelegem că dacă nu rămânem solidari şi nu respectăm măsurile de prevenţie, va fi extrem de complicat să depăşim acest val 4. Putem creşte cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi aşa câştigată.”, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiţă.

Respectarea regulilor de igienă

În plus, medicul a subliniat că trebuie limitat numărul de cazuri care apar zilnic şi că asta se poate face prin respectarea regulilor de igienă, purtarea măştii, distanţare socială, dar mai ales prin imunizare.

„Ne uităm la toate sistemele de sănătate mult mai performante decât al nostru, toate au fost depăşite de numărul de cazuri. Delta generează mii de cazuri pe zi. Fără respectarea măsurilor de prevenţie, a regulilor – igienă, mască, distanţarea fizică şi vaccinare nu putem câştiga această lupta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe