Criza sanitară, explicată de un fost ministru al Sănătății. ”Era aberant să ținem în vară 1.700 de paturi ATI”

Ana Anitoiu 04.11.2021, 09:13
Criza sanitară, explicată de un fost ministru al Sănătății. ”Era aberant să ținem în vară 1.700 de paturi ATI”

Criza sanitară din România a fost explicată de un fost ministru al Sănătății, care a spus ce măsuri ar trebui să fie luate în următoarea perioadă, astfel încât rata de incidență a cazurilor noi de Covid-19 în țară să scadă.

Fostul ministru al Sănătății, despre numărul paturilor la ATI

Numărul de paturi din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid-19 aflați în stare gravă a crescut constant, dar a rămas insuficient din cauza ratei mari de infectare cu noul coronavirus, conform fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Fostul ministru a spus miercuri seară, în cadrul unei emisiuni TV, că la vârful celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, numărul maxim de paturi ATI ce puteau fi asigurate era de aproximativ 1.700, inclusiv cele de monospecialitate cum sunt cele pentru femeile însărcinate. În timpul verii, au existat zile în care erau necesare doar 30-50 de paturi Covid-19 la ATI.

Criza sanitara, explicata de un fost ministru al Sanatatii. ”Era aberant sa tinem in vara 1.700 de paturi ATI”
Ioana Mihaila

”Motiv pentru care din aprilie am modificat ordinele care reglementau structura spitalelor astfel încât să nu mai existe spitale Covid şi non-Covid, să existe spitale mixte care să aibă o structură flexibilă.

Adică să poată să îşi reducă numărul de paturi destinate pacienţilor Covid atunci când incidenţa este joasă, dar primeau aviz pentru această reducere a numărului de paturi doar dacă îşi asumau o creştere în termen de maxim 2 săptămâni la numărul maxim de paturi pe care l-au avut în valul 3.

Toate aceste paturi erau eliberate pe vară. Era aberant să ţinem 1.700 de paturi de terapie intensivă să oprim pacienţii care aveau nevoie de intervenţie chirurgicală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății, despre motivul pentru care pacienții au ajuns pe holuri

De asemenea, Ioana Mihăilă a declarat că în prezent pacienții ajung să stea pe holuri deoarece nu sunt suficiente paturi ATI pentru bolnavii de Covid-19 în raport cu rata mare de incidență din prezent.

”Nu e vorba că nu sunt paturi ATI, nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă este acum. Aşa că lucrurile trebuie privite din două perspective: 1 – cea legată de paturi, 2 – de ce avem aceste incidenţe şi de ce avem această nevoie de paturi aşa crescută. Trebuie să înţelegem că paturile nu sunt mobilă.

Avem dotări în spitale, aparatură şi paturi există, dar lângă paturile alea trebuie personal calificat. Durează 11 ani să formezi un medic de terapie intensivă, durează 3-4 ani pentru o asistentă medicală plus formarea la locul de muncă”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății a adăugat că numărul de paturi a crescut treptat, iar la 9 septembrie erau disponibile 800 și ocupate 460. Ioana Mihăilă a precizat că a fost logică această creștere treptată, în funcție de necesarul de la fiecare moment în parte.

Fostul ministru al Sănătății, despre măsurile necesare

Totodată, fostul ministru al Sănătății a spus ce măsuri ar trebui să fie luate astfel încât rata de incidență a noilor cazuri de coronavirus să fie ținută sub control. În lipsa acestor măsuri, aceasta ar putea crește din nou.

”De obicei predicţiile e bine să fie făcute de specialişti. Evit să mă exprim. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii există posibilitatea din nou de a exista creşteri dacă redeschidem şcolile, dacă ridicăm parţial restricţiile.

Ce putem face în perioada următoare este să deschidem măcar parţial şcolile şi să accentuăm restricţiile în domenii considerate neesenţiale. Şi atunci în funcţie de cum vom acţiona în perioada următoare, vor evolua şi cifrele. Depinde de ce facem în perioada următoare, atât pentru stimularea vaccinării, cât şi pentru prevenirea transmiterii”, a spus Ioana Mihăilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...