Câte ceşti de cafea e bine să bei într-o zi. Greşeala pe care mulţi români o fac

Ioana Bucur 01.07.2022, 18:56
Câte ceşti de cafea e bine să bei într-o zi. Greşeala pe care mulţi români o fac

Pentru mulți, este licoarea magică cu care începe ziua, soluția pentru a crește concentrarea și alungarea oboselii. Însă știm prea bine că excesul nu are niciodată efecte benefice pentru buna funcționare a organismului uman. Un celebru medic de la noi din țară a explicat câte cești de cafea e bine să bei într-o zi, punctând care este greșeala pe care mulți români o fac, fără să își dea seama.

Câte cești de cafea ar trebui să bei într-o zi

Făcută acasă, comandată la restaurant sau cumpărată cu doar câțiva lei de la aparetele speciale pe care le găsim prin oraș, cafeaua este nelipsită din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume. În unele culturi, în jurul ei s-a creat un adevărat ritual. În România, este folosită mai ales ca remediu împotriva oboselii, un booster la care apelăm când trebuie să ne concentrăm.

Europenii au gustat pentru întâia oară cafeaua undeva în secolul al XVII-lea și am putea spune că a fost dragoste la prima ceașcă. Considerată o băutură controversată la acea vreme, licoarea neagră a devenit vedeta locurilor în care oamenii se întâlneau și discutau despre artă, politică, probleme cotidiene, iar lista poate continua.

Aproape patru sute de ani mai târziu, este nelipsită din viața de zi cu zi a oamenilor din toate colțurile lumii. Este savurată acasă, pe drum spre locul de muncă, la birou, în restaurante, baruri, cafenele, când mergem în vizită în casa prietenilor sau rudelor.

Câte ceşti de cafea e bine să bei într-o zi. Greşeala pe care mulţi români o fac

„Eu nu exagerez cu cafeaua”

Pare că există o variantă de preparare pentru fiecare gust: espresso, ristretto, flat white, cappuccino, macchiato, latte, devenind un mic răsfăț pe care ni-l putem oferi fără prea mari eforturi. De fapt, mulți adulți ajung să bea zilnic o cantitate destul de mare, fără să își dea seama că acest obicei nu este deloc recomandat de specialiști.

În general, porția recomandată pentru un adult este de două cești de cafea pe zi. Profesorul universitar dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați medici de la noi din țară, a explicat că prima cafea se consumă dimineața, iar cea de-a doua până în ora prânzului, deoarece după, aceasta ar putea afecta buna funcționare a organismului, precum și programul de somn.

„Două cafele sunt suficiente. Una dimineața și una puțin mai târziu. Eu nu exagerez cu cafeaua”, a declarat doctorul Vlad Ciurea pentru DC Medical.

Specialistul a vorbit și despre importanța somnului. Deși există o mulțime de persoane care susțin că este nevoie de o medie de șapte sau opt ore pe noapte de somn, medicul Vlad Ciurea a explicat faptul că șase ore- șase ore și jumătate sunt suficiente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...