Câtă apă se pune la pălincă? Ce trebuie să faci dacă a ieșit prea tare, secretul gospodarilor de la țară

Emanuela Pană 21.09.2023, 08:12
Câtă apă se pune la pălincă? Ce trebuie să faci dacă a ieșit prea tare, secretul gospodarilor de la țară

Pălinca sau palinca este o băutură alcoolică veche de sute de ani, care se face din fructe: prune, mere sau pere. În România, pălinca reprezintă aproximativ 40% din consumul de licori spirtoase și 75% din exportul de băuturi spirtoase. Dacă vrei ca anul aceasta să-ți prepari chiar tu băutura, află câtă apă se pune la pălincă și cum se face, de fapt. 

Ce este pălinca și de unde provine numele?  

Pălinca este o băutură tradițională la noi și are un conținut ridicat de alcool. Pălinca este diferită de țuică sau de horincă și se produce prin ”fermentarea alcoolică și distilarea oricărui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe”.  

În timp ce țuica, de pildă, este produsă doar din prune și are o concentrație de alcool începând de la 24%, pălinca are o concentrație minimă de alcool de 40% (multe dintre aceste băuturi au în jur de 50% alcool) și se obține din prune, mere, pere, vișine sau caise, prin dublă distilare.  

În România, pălinca reprezintă 40% din consumul de băuturi spirtoase, lucru deloc surprinzător dacă ne gândim că în multe zone din țară există obiceiul de a consuma un păhărel de pălincă înainte de masă.  

Numele de ”pălincă” vine de la verbul slav ”paliti”, care înseamnă a arde sau a distila. Țara noastră a înregistrat denumirea de pălincă la Comisia Europeană ca Indicație Geografică Protejată. Cuvântul pălincă apare pentru prima data în documente în anul 1630, în zona Oașului, Satu Mare. 

Pălinca se obține, așadar, prin fermentarea alcoolică, în butoaie din lemn de brad sau salcâm ori în vase de inox, și distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe. Mulți aleg să prepare această băutură spirtoasă în propria gospodărie, după o rețetă tradițională păstrată din generație în generație.  

Citește și: Ce diferenţe sunt între ţuică, pălincă şi horincă? Detalii pe care mulți români nu le știu

Cum se face pălinca? 

Pentru început, mare atenție la borhot. Se spală fructele sub jet de apă rece și se scot sâmburii în cazul cireșelor, vișinelor, caiselor, piersicilor sau prunelor. Fructele din care se face pălinca trebuie să fie coapte și să nu aibă pete sau lovituri.  

Cata apa se pune la palinca?
Reteta pentru cea mai buna palinca

Se toacă pulpa cât mai bine și se formează borhotul, care trebuie să fie aromat, fără impurități și păstrat în condiții prielnice de temperatură și lumină. Când procesul de fermentare e gata, borhotul trebuie distilat numaidecât, ca să nu se piardă aroma fructelor. 

Mulți vor să știe cât zahăr sau câtă apă se pune la pălincă, în special cei ce o fac pentru prima dată în propria gospodărie. Ei bine, este important de știut că nu se adaugă niciodată zahăr la borhot. Distilarea se face în cazane de cupru încălzite cu lemn, așa că vei avea nevoie de unul dacă intenționezi să-ți prepari singur pălinca. 

Vezi și: Pălincă contrafăcută la Bran. Cum au falsificat-o vânzătorii de produse tradiționale?

Câtă apă se pune la pălincă? 

Vei avea nevoie și de apă, dar doar pentru a spăla bine fructele. Și pentru a distila pălinca. Altfel spus, nu se adaugă apă în băutură în timpul procesului de preparare. Pălinca se obține prin dublă distilare, astfel că prima dată se extrage alcoolul, iar la următoarea distilare se extrag gusturile și aromele.  

Dacă vrei să obții o pălincă bună, va trebui să o distilezi de două sau chiar de trei ori. În ceea ce privește fructele, poți folosi corcodușe sau prune, ori alt fruct, în funcție de preferință. Perioada de fermentare a fructelor diferă în funcție de temperatura de afară și de căldura pe care o primesc de la soare. 

Ele pot fi gata în trei săptămâni sau chiar într-o lună. Unii specialiști spun că cea mai bună pălincă se obține din prunele roșii, altoite. Pălinca se păstrează în butoaie de lemn, iar pentru a obține o culoare gălbuie se folosește lemn de salcâm sau dud. Dacă preferi pălinca incoloră, poți apela la butoaie de inox. 

Atunci când pălinca este prea tare (peste 50 de grade), aceasta trebuie diluată cu apă distilată sau apă de izvor. Însă, nu orice apă de izvor este bună pentru a distila pălinca. Ea trebuie să aibă un conținut scăzut de săruri, deoarece altfel pălinca se va albi.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...