Câtă apă se pune la mămăligă, de fapt. Secretul ca să iasă cremoasă și gustoasă

Cazacu Alexandru 07.06.2023, 12:53
Câtă apă se pune la mămăligă, de fapt. Secretul ca să iasă cremoasă și gustoasă

Cel mai probabil, nu există român care să nu fi mâncat măcar odată mămăligă. Unii ar putea crede că acest fel de mâncare este specific românesc, însă mămăliga este consumată și în alte colțuri ale lumii. Poate fi servită ca și garnitură la diverse feluri de mâncare sau poate fi servită ca fel principal, în combinație cu brânză, smântână etc. Deși este un preparat îndrăgit de mulți români, puțini știu câtă apă se pune la mămăligă.

Câtă apă se pune la mămăligă. Trucuri și sfaturi utile pentru un preparat ca la carte

În timp ce mulți o consideră mâncarea săracilor, alții se bucură de o mămăliguță caldă ori de câte ori au ocazia. De cele mai multe ori, mămăliga este consumată ca substitut pentru pâine, însă aceasta poate fi servită, după cum spuneam, și ca fel principal, alături de brânză, smântână, lapte etc.

Indiferent cum și cu ce alegi să o consumi, dacă vrei să prepari o mămăligă ca la carte, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Câtă apă se pune la mămăligă, cât se lasă la fiert și cum știi când este gata, poți afla citind rândurile care urmează.

De obicei, pentru a prepara mămăliga, se amestecă făina de porumb cu apă și sare într-un raport de 1 parte făină la 4 – 5 părți apă. Cu toate acestea, cantitatea de apă poate varia în funcție de preferințele fiecăruia și de consistența dorită a mămăligii. Important este să se amestece bine pentru a nu se forma cocoloașe și pentru a obține o textură fină și omogenă.

Cum se face mămăliga – rețetă pas cu pas

Acum că știm câtă apă se pune la mămăligă, haideți să aflăm și cum se prepară aceasta. Pentru a face o mămăligă perfectă, nu trebuie decât să urmezi cu atenție pașii de mai jos.

Înainte de toate, punem apa într-un ceaun, apoi adăugăm un praf de sare și puțin mălai. Apoi, aducem apa la punctul fierberii și turnăm făina de porumb treptat, în timp ce amestecăm continuu, pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Reducem apoi flacăra aragazului și continuăm să amestecăm. Pentru o mămăligă fină și fiartă uniform, este bine să amestecăm pe tot parcursul fierberii, până amestecul devine gros și începe să se desprindă de pe pereții vasului.

Câtă apă se pune la mămăligă
Câtă apă se pune la mămăligă

Dacă folosești făină de porumb de țară, atunci mămăliga trebuie să fiarbă la foc mic aproximativ 10-15 minute. Când este gata, mămăliga se îngroașă și devine ușor aurie la suprafață. După gătire, mămăliga o transferăm pe un tocător de lemn și o lăsăm să se odihnească câteva minute înainte de servire. Tocătorul va absorbi excesul de apă și va împiedica ridicarea aburilor.

Mămăliga se poate servi ca atare sau ca garnitură la diverse feluri de mâncare, precum tocănițe sau fripturi.

Din ce se făcea mămăliga înainte de descoperirea porumbului

În trecut, mămăliga era considerată mâncarea țăranilor, fiind adesea folosită ca înlocuitor al pâinii. Asta se întâmpla, mai ales în perioada verii, când oamenii de pe la sate nu prea mai aveau timp să prepare pâine. Pentru că era ușor de preparat, acest aliment era foarte consumat în perioada dinaintea industrializării.

În zilele noastre o găsim chiar și în meniurile unor restaurante de lux. Cu toate acestea, fiertura de cereale pe care o cunoaștem se prepara și pe vremea dacilor, însă nu din făină de porumb. În caz că nu știați, porumbul a ajuns în Europa abia după descoperirea Americii, această plantă fiind originară de pe acest continent.

Potrivit istoricilor, strămoșii noștri daci preparau mămăliga din mei. În urma unor descoperiri arheologice din județul Suceava, specialiștii au ajuns la concluzia că în această regiune meiul era intens cultivat în urmă cu mii de ani. În scrierile sale, Herodot relata că popoarele din această zonă „preferau meiul înaintea celorlalte mâncăruri”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...