Reţetă compot de gutui. Aşa te bucuri toată iarna de aroma fructelor

Iancu Andreea 13.10.2021, 20:17
Reţetă compot de gutui. Aşa te bucuri toată iarna de aroma fructelor

Gutuile se numără printre fructele din sezonul de toamnă, care oferă o paletă de gusturi, ce pot fi utile în numeroase rețete. Printre cele mai apreciate sunt gemurile de gutui sau chiar mâncărurile sărate, mai puțin cunoscute, dar regăsite printre preparatele tradiționale. Totuși, o rețetă simplă, pe bază de gutui este cea de compot, aromată și ușor de pregătit, aceasta se păstrează perfect chiar și pe timp de iarnă.

Cum pregătești o rețetă de compot de gutui

Compoturile de fructe sunt o variantă simplă de a consuma aceste alimente dulci, delicioase și sănătoase chiar și în perioada iernii. Astfel, o rețetă de compot de gutui poate fi la îndemână pentru gospodinele care adoră savoarea aparte a acestui fruct. Parfumate și dulci-acrișoare, gutuile au un conținut ridicat de vitamine, astfel că sunt extrem de sănătoase pentru organism.

Deși ne-am obișnuit să le regăsim cu precădere într-o peltea de gutui, fructele sunt delicioase și în unele mâncăruri sărate, însă puțini le apreciază sau le cunosc. Totuși, o variantă simplă și rapidă de a păstra gutuile pentru sezonul rece este să pregătești o rețetă de compot de gutui. Acesta este un desert delicios și sănătos, dar și simplu de pregătit. Se poate alătura altor prăjituri, precum clătitele sau pandișpanurile.

Rețeta de compot de gutui
Rețeta de compot de gutui

Ingrediente

  • 1 l apă
  • 300 gr. zahăr
  • 5 gutui mari (cca 1 kg )
  • zeamă de la 1 lămâie
  • 1 baton scorțișoară

Mod de preparare

Pentru început, se așază la fiert o cratiță în care am pus apa, zahărul și batonul de scorțișoară. Acestea trebuie să fiarbă timp de 10 minute. Între timp, se spală gutuile și se curăță de coajă și de cotor. Apoi, acestea se taie în cuburi și se pun în siropul de zahăr împreună cu zeama de lămâie. Această compoziție se fierbe la foc mic pentru 10 minute.

Se scoate batonul de scorțișoară, iar gutuile se scot din sirop și se pun în borcane. Siropul se toarnă peste bucățile de gutui și apoi borcanele se închid ermetic. Borcanele se pun într-o oală cu apă, la bain-marie, timp de 20 de minute. Apoi, acestea se scot pe un blat de lemn și se împăturesc în șervete de bucătărie, lăsându-se să se răcească până a doua zi la temperatura camerei. Pentru iarnă, borcanele cu compot de gutui se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină. Ca modalitate de servire, compotul de gutui se servește ca atare sau alături de alte deserturi precum clătite sau prăjituri.