Cât zahăr trebuie să pui, de fapt, în socata cu lămâie

Emanuela Pană, Ozana Mazilu 20.06.2021, 10:44
Cât zahăr trebuie să pui, de fapt, în socata cu lămâie

Socata este o băutură cu tradiție la români, fiind degustată și apreciată de multe generații. Fiecare familie are ceea ce se numește cea mai bună rețetă de socată, tocmai pentru că sensul superlativului „cea mai bună“ este subiectiv, fiind diferit de la o persoană la alta. Transmisă de la bunici la copii și mai apoi la nepoți, rețeta de socată cu lămâie, pe care o găsiți în rândurile de mai jos, este excelentă pentru zilele toride de vară. Încă nu au venit, dar se apropie. Prin urmare, haideți să aflăm împreună secretele acestei băuturi ce ține loc și de leac.

Cât zahăr trebuie să pui în socata cu lămâie

Ți-e poftă de o socată tradițională, ca pe vremuri? Atunci trebuie să încerci rețeta pe care ți-o vom dezvălui în continuare, cu precizarea că cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, perioada de înflorire a socului. Această băutură naturală iese extrem de gustoasă în special când este făcută din flori proaspete.

Socata poate fi preparată și toamna și iarna din flori uscate de soc, depozitate într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Din păcate, florile uscate de soc nu sunt la fel de aromate ca cele proaspete, însă puteți adăuga mai multe flori uscate (2-3 în plus), pentru un plus de savoare.

Din aromele copilăriei mutora dintre noi nu lipsește gustul minunat al acestei băuturi răcoritoare, ușor de preparat și numai bună în zilele caniculare. Pentru că suntem în sezonul socului și pentru că florile proaspete de soc sunt destul de ușor de procurat, ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă de socată cu lămâie ca pe vremea bunicilor.

Ingrediente:

 • 10-12 flori mari de soc (se pot adăuga și mai multe dacă vă place sucul mai concentrat);
 • 1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere);
 • 2-3 lămâi mari;
 • 8 g drojdie proaspătă;
 • 8 litri de apă rece;
 • un borcan de 10 litri.

Mod de preparare:

 1. Se spală bine florile de soc, după care se așează pe fundul borcanului.
 2. Se adaugă zahărul sau mierea și sucul de la lămâi, plus cojile de lămâie tăiate felii (se poate pune și coajă rasă de lămâie).
 3. Se pune apă cât să acopere ingredientele și se lasă la macerat până a doua zi.
 4. A doua zi, se umple borcanul cu apă rece, se amestecă, și se adaugă drojdia (care ajută la fermentație).
 5. Se acoperă borcanul cu un tifon și se mai lasă 2-3 zile într-un loc cald și însorit.
 6. Lichidul din borcan se amestecă de două ori pe zi, dimineața și seara.
 7. Pentru a vă asigura că totul decurge ca la carte, gustați amestecul. În felul acesta veți ști când este gata.
 8. Când băutura a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurați socata, puneți-o în sticle de sticlă și depozitați-o în frigider.
 9. Socata se servește rece.

Atenție! Nu folosiți oale, cratițe sau bidoane din plastic opac, întrucât razele soarelui sunt foarte importante în prepararea socatei. În lipsa luminii și a căldurii se pot dezvota mucegaiurile.

Citește și: 5 rețete inedite de limonadă. Ingrediente noi, gusturi noi

De ce este indicat să consumi această băutură

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, fiind prezentă în societate de peste patru milenii. Denumirea botanică a socului este Samabucus nigra și este un arbust de dimensiuni medii, cu tulpina răsfirată. Socul înflorește începând cu luna mai și până în iunie – iulie.

Cum prepari socata cu lămâie și cât zahăr trebuie să adaugi
Cum prepari socata cu lămâie și cât zahăr trebuie să adaugi

Mulți dintre noi fac socată pentru gustul și aroma ei primăvăratică, însă această băutură răcoritoare e și de leac. Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea mai multor afecțiuni: digestive (au proprietati diuretice și laxative), respiratorii (răceala, gripa și bronșita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriție (în cura de slăbire).

O cură de două săptămâni cu socată (1 litru pe zi), are, de asemenea, efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.

Urmăriți Impact.ro și pe