Socată de casă. Rețeta pe care o foloseau bunicii noștri, e 100% românească

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 30.05.2021, 09:44
Socată de casă. Rețeta pe care o foloseau bunicii noștri, e 100% românească

Socata de casă este o băutură de neratat în timpul verii. În afară de faptul că este răcoritoare și are un gust extrem de plăcut, aceasta aduce numeroase beneficii pentru organism. Iată rețeta 100% românească pe care o foloseau bunicii noștri.

Socată de casă. Ingrediente

  • 10 flori de soc mari
  • 4 lămâi mici, zemoase
  • 300 g zahăr
  • aprox. 3 litri de apă plată
Socata de casa. Reteta pe care o foloseau bunicii nostri, e 100% romaneasca
Socata gata de servit

Socată de casă. Cum se pregătește

Înainte de orice altceva, se pregătește un borcan de sticlă curat, cu capacitatea de aproximativ 4 litri. În acesta se toarnă toată cantitatea de zahăr și sucul de la două din cele patru lămâi. Apoi, se toarnă aproximativ un litru de apă plată și cu ajutorul unei linguri cu coada lungă se amestecă până când se dizolvă complet zahărul.

Ulterior, se pun florile de soc în borcan. Cele două lămâi rămase se taie în felii subțiri și se adaugă peste flori. Se completează borcanul cu apă până sus și se acoperă cu o farfurie de mărime potrivită, astfel încât gura recipientului să nu fie închisă etanș, dar lichidul să fie ferit de insecte. Se lasă borcanul undeva la soare. De exemplu, într-un balcon.

Socată de casă. În cât timp este gata

În funcție de cât de crescute sunt temperaturile, socata poate fi gata în două, trei sau patru zile. Florile de soc se vor lăsa la baza borcanului, iar lichidul se va tulbura. Este bine să se amestece cu o lingură măcar o dată pe zi, pentru o aromă perfectă.

După două zile, se gustă socata. În funcție de gust, ea poate să fie consumată sau mai poate fi lăsată ca să devină mai acidulată. La final, conținutul borcanului se strecoară și se pune socata în sticle curate ce se păstrează la frigider, unde rezistă timp de 3 sau 4 zile. Se servește rece.

Ce beneficii are socata pentru organism

În afară de faptul că are un gust foarte plăcut, socata are și numeroase beneficii pentru organism. În primul rând, această băutură este un puternic antibacterian, antiviral și antiseptic. Astfel, poate fi folosită în ameliorarea simptomelor de răceală, viroză respiratorie, bronșită, afecțiuni pulmonare și urinare. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat un pahar de socată pe zi, într-o perioadă de cel puțin 14 zile.

Totodată, socata are efect depurativ. Prin urmare, această băutură ajută la eliminarea apei din țesuturi și este un inamic al celulitei. Are proprietăți diuretice, ajută la reglarea tranzitului intestinal și este un aliat împotriva constipației. În plus, este un energizant natural. Un singur pahar consumat întărește sistemul imunitar, aducând organismului acizi grași Omega-3 și Omega-6, tanină, potasiu și flavonoide, precum și în vitaminele A și C. Mai mult, poate fi folosită în tratamentul psoriazisului, astmului și rinitei alergice.

Atenție! Deși are numeroase beneficii pentru organism, socata nu este recomandată tuturor. Femeile ar trebui să evite consumul de soc în timpul sarcinii și în perioada alăptării. Socul, în orice formă, trebuie să fie consumat cu precauție în cazul copiilor mai mici de 12 ani și al persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi sensibilitate digestivă sau sindromul colonului iritabil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...